Terug naar overzicht
11 september 2023

De dokter is de baas

Over de achterstanden in beoordeling bij het UWV heeft u in onze Digi-kwest inmiddels vaak kunnen lezen. Om de werkvoorraad weer een beetje beheersbaar te krijgen zijn een aantal acties in gang gezet. De meest veelbelovende daarvan is de komst van het Sociaal Medisch Centrum (SMC). Op dit moment zijn er landelijk 42 teams van de 130 in beweging richting een SMC en volgend jaar moet ieder UWV-kantoor een SMC hebben. De uitrol gaat dus voortvarend, alleen lijken de arbeidsdeskundigen binnen UWV daar wat minder gelukkig mee.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Om meer mensen beter te kunnen beoordelen en begeleiden maakt UWV de omslag naar een nieuwe werkwijze op het terrein van ziekte en arbeidsongeschiktheid: het werken volgens een regiemodel in sociaal-medische centra. De verzekeringsartsen in het sociaal-medisch centrum hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheid voor een groep klanten en krijgen ondersteuning van een multidisciplinair team van arbeidsdeskundigen, sociaal-medisch verpleegkundigen, re-integratiebegeleiders, medewerkers verzuimbeheer, procesbegeleiders, medisch secretaressen en teamondersteuners.

Een SMC moet uiteraard worden aangestuurd en volgens de laatste inzichten van het UWV moet de verzekeringsarts fungeren als duaal leider. De Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) en de Stichting Register Arbeidsdeskundigen (SRA) maken zich grote zorgen over deze opzet. Er ontstaat een gezagsverhouding waarbij de arbeidsdeskundige in een SMC hiërarchisch onder de verzekeringsarts komt te vallen. NVvA en SRA hebben inmiddels uit het werkveld zorgwekkende signalen ontvangen waarbij door de nieuwe structuur een onafhankelijke beoordeling van cliënten ter discussie staat.

In een brief gericht aan UWV geven NVvA en SRA aan dat bij sociaal medische beoordelingen de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige onafhankelijk van elkaar hun expertise inzetten. Op die manier is een onafhankelijke beoordeling wettelijk geborgd. De structuur waarbij de verzekeringsarts hiërarchisch boven de arbeidsdeskundige staat noemen de partijen een weeffout die zo snel als mogelijk hersteld moet worden. Het UWV wordt verzocht om hierover in gesprek te gaan met het Platform Arbeidsdeskundigen UWV van de NVvA. Binnenkort dus mogelijk een extra kapitein op het SMC-schip, of een kapitein met een matroos minder. We houden het in de gaten.