Terug naar overzicht
28 september 2020

De consument en het arbeidsongeschiktheidsrisico

Net voor de zomer heeft BNP Paribas Cardif een onderzoek laten uitvoeren onder 1.247 consumenten over het arbeidsongeschiktheidsrisico in relatie tot hun hypotheek. De uitkomst is dat veel mensen in de problemen komen bij arbeidsongeschiktheid en het huis moeten verkopen. De opdrachtgever van het onderzoek biedt gelukkig oplossingen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders verwacht direct in financiële problemen te komen als een van de partners arbeidsongeschikt wordt. Iets meer dan een kwart geeft aan hun huis te moeten verkopen, in financiële problemen te komen of noodgedwongen meer te moeten gaan werken. Bijna een kwart was zich niet bewust van een potentieel probleem, onder andere omdat er eenvoudigweg niet over nagedacht was.

Uit het nieuwsbericht van BNP Paribas Cardif blijkt dat 30 procent van de onderzoekspopulatie een verzekering voor arbeidsongeschiktheid heeft afgesloten. De onderzoekers stellen echter dat dit percentage met een korreltje zout genomen moet worden. Volgens gegevens van het Hypotheken Data Netwerk blijkt volgens hen namelijk dat bij minder dan 5% van de hypotheekaanvragen ook een aanvraag voor een verzekering voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid geregistreerd is. Of de onderzoekers alleen naar deze manier om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten hebben gevraagd wordt niet duidelijk. Een werknemer kan naast de AOV bij de hypotheek natuurlijk ook ‘los’ een dekking hebben geregeld, of via zijn werkgever een verzekering tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid hebben afgesloten.

Bij het hypotheekadvies hoort gesproken te worden over het arbeidsongeschiktheidsrisico. Of dit daadwerkelijk gebeurd is kan bijna 20 procent van de bevraagden zich niet herinneren. Maar liefst 40 procent weet dat dit onderwerp niet ter sprake is gekomen. De slotsom is dat het geen kwaad kan als er in het hypotheekadvies meer focus wordt gelegd op het arbeidsongeschiktheidsrisico. Dat is beter voor de consument en wellicht beter voor BNP Paribas Cardif.

Voor de hypotheekadviseur is het arbeidsongeschiktheidsrisico natuurlijk iets dat hij niet kan laten liggen. Om dit goed te bespreken zal er eerst een risico-inventarisatie gemaakt moeten worden. De (verzekerings-)behoefte van de klant is onder meer afhankelijk van wat er al geregeld is. Het zal vaak gaan om een werknemer; wat is er dan geregeld via de cao? Of heeft de werkgever op eigen initiatief een collectieve WIA-aanvullingsverzekering afgesloten? En zo ja; neemt de werknemer daar dan ook aan deel en welke dekking is er van toepassing? Verder zal de hypotheekadviseur de gevolgen van WIA-instroom duidelijk moeten uitleggen en de wijze waarop verzekeringen hierop aanvullen. Daarbij zijn er weer zeer grote verschillen tussen woonlastenbeschermers en inkomensverzekeringen, maar ook tussen de producten binnen een categorie. En de klant wil misschien eigenlijk alleen een zo hoog mogelijke lening voor zijn woning, tegen zo laag mogelijke lasten.