Terug naar overzicht
29 oktober 2021

De cao-risico’s voor de werkgever

Voor inkomensverzekeringen zijn cao-bepalingen van groot belang. Collectieve arbeidsovereenkomsten bepalen de (minimale) inkomensaanvullingen die werknemers geboden moet worden bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Daarnaast bepaalt een cao meestal welke pensioenregeling van toepassing is. Dat het voor een werkgever daarom erg belangrijk is om bij de juiste cao te zijn aangesloten en er juiste invulling aan te geven bleek onlangs uit een aantal rechterlijke uitspraken. De cao is daarom wat ons betreft een verplicht gespreksonderwerp van de inkomensadviseur.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een werkgever stelt zijn enige werknemer voor om door middel van een vaststellingsovereenkomst het dienstverband te beëindigen. Of het verband met elkaar houdt is onduidelijk, maar kort daarna volgt een ziekmelding. In de arbeidsovereenkomst is niets geregeld over loondoorbetaling bij ziekte, maar de werknemer stelt dat de werkgever gehouden is de cao voor de technische groothandel te volgen. Aangezien de werkgever vindt dat zijn onderneming onder geen enkele cao valt, volgt een gang naar de rechter.  Tijdens de zaak wordt duidelijk dat de onderneming handelt in elektronische apparaten, die ook naar behoefte in voorraad worden gehouden. Het bedrijf verkoopt de artikelen los of als onderdeel van een totaaloplossing. De werknemer stelt dat er in de onderneming meer dan 50% van de gewerkte uren besteed wordt aan activiteiten die vallen onder de groothandel in elektrotechnische artikelen. De eigenaar van het bedrijf kan bij de rechter niet aantonen dat dit anders is. Het gevolg is dat de cao gevolgd moet worden in de periodes dat deze algemeen verbindend verklaard is (geweest). Dat betekent in ieder geval dat de wettelijke loondoorbetaling bij ziekte niet volstaat en de werkgever het volledige loon in het eerste ziektejaar van ziekte moet betalen.

In een andere zaak is het niet een werknemer maar zijn het een aantal cao-fondsen die naar de rechter stappen. Een werkgever was aangesloten bij cao Metaal en Techniek en had verplicht premies afgedragen voor onder andere het arbeidsongeschiktheidspensioen. Een oplettende accountant heeft aangegeven dat de werkgever gezien de werkzaamheden niet onder de werkingssfeer van deze cao valt. Aanvankelijk werden alle betaalde premies van meer dan 140.000 euro teruggestort, maar later stapte de cao-partijen toch naar de rechter. Ook in deze zaak moest daarom beoordeeld worden of in de ondernemingen in hoofdzaak werkzaamheden worden verricht die onder de werkingssfeer van de cao vallen. In opdracht van het Gerechtshof is een onderzoek uitgevoerd naar alle werkzaamheden van alle werknemers in de afgelopen jaren bij de ondernemingen van de werkgever. Ondanks dat de cao-partijen vonden dat dit onderzoek niet zorgvuldig genoeg werd uitgevoerd, besloot de rechter dat de ondernemingen inderdaad niet onder de werkingssfeer van de cao moesten vallen.

Inkomensadviseurs kunnen werkgevers goed bijstaan bij het invulling geven aan cao-bepalingen. Zeker waar het gaat om loondoorbetaling bij ziekte, verplichte aanvullingen en verzekeringen. Ook kan worden beoordeeld of een aansluiting bij de SPAWW van toepassing is. Daarbij kan goed gebruik gemaakt worden van de uitgebreide cao-overzichten in Poliskraker. Meer informatie

Weten hoe u werkgevers kunt helpen bij inzicht in en aanvulling geven aan cao-bepalingen? Meer informatie