Terug naar overzicht
27 juni 2022

Covid-regeling voor de Zorg gepresenteerd

Vanwege de COVID-pandemie is een groep zorgmedewerkers na besmetting met het virus langdurig ziek geworden. Als deze werknemers 104 weken ziek zijn dan is de periode van loondoorbetaling bij ziekte voorbij, kan de WIA-beoordeling plaatsvinden en volgt mogelijk beëindiging van het dienstverband. Veel betrokken partijen vinden deze gang van zaken onwenselijk. De overheid komt daarom met een ondersteuningsregeling en deze is inmiddels in de Staatscourant gepubliceerd. Hoe lang werkgevers recht hebben op ondersteuning lijkt echter onduidelijk

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In 2020 kregen we te maken met de gevolgen van de corona-pandemie. Werknemers die toen arbeidsongeschikt raakten en zijn gebleven, komen nu in aanmerking voor een WIA-uitkering. Een uitkering daadwerkelijk toegekend krijgen is echter onzeker. Dat is het normaal al, maar met de onduidelijke vooruitzichten op het verloop van corona-gerelateerde klachten nog meer. Voor arbeidsongeschikte werknemers uit de zorg geldt naast die onzekerheid, dat ze eigenlijk onmisbaar zijn op hun werkplek. Deze feiten samen zijn voor het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid de reden om een speciale regeling ter behoud van personeel voor de zorg te introduceren.

De regeling houdt in dat zorgwerkgevers die een langdurig zieke zorgmedewerker in dienst houden een subsidie ontvangen. Er kan subsidie worden aangevraagd in het geval de zorgaanbieder en de langdurig zieke zorgmedewerker waarvoor de eerste ziektedag in de periode 1 maart 2020 tot en met 31 december 2020 ligt, een vrijwillige verlenging van de loondoorbetaling na het tweede ziektejaar van minimaal 6 maanden zijn overeengekomen. De werkgever blijft dan gewoon het loon door betalen en ontvangt daarvoor een tegemoetkoming.

De subsidie bedraagt de helft van de loonkosten, waarbij wordt uitgegaan van doorbetaling van 70% van het loon. Dat is wel opmerkelijk omdat bij veel cao’s in de zorg een hoger loon wordt uitbetaald in het tweede jaar van ziekte, zeker als er re-integratieactiviteiten worden ontplooid (bron: Poliskraker.nl). Verder is rekening gehouden met de gemiddelde deeltijdfactor in de zorg. Op basis van deze uitgangspunten bedraagt de subsidie per zorgmedewerker 1.100 euro per maand. De subsidieverlening en bevoorschotting vindt plaats op basis van de afgesproken maximale duur van de verlengde loondoorbetaling. Op het moment dat de loondoorbetaling aan de zieke medewerker eindigt, bijvoorbeeld omdat deze het werk weer volledig heeft hervat, dan eindigt het recht op subsidie.

Zoals hierboven aangegeven wordt er subsidie verstrekt als de loondoorbetaling minstens zes maanden vrijwillig wordt verlengd. In de toelichting op de regeling meldt de Staatscourant dat de WIA de mogelijkheid biedt om de loondoorbetaling na het tweede ziektejaar tot 12 maanden te verlengen. Waar Sociale Zaken & Werkgelegenheid die termijn vandaan haalt is niet geheel duidelijk. Misschien dat per abuis een link is gelegd met de verplichte verlening van de loondoorbetaling; de loonsanctie. Op de vrijwillige verlenging is echter geen maximumperiode van toepassing. In de toelichting wordt nu wel gesproken van een maximale subsidieperiode van een jaar terwijl deze zowel in de wettelijke subsidieregeling als in de WIA niet voorkomt. Op basis van de wet zou een zorgwerkgever dus recht hebben op subsidie zolang een werknemer die niet geheel hersteld is, in dienst wordt gehouden. We zijn benieuwd of dit tot discussies gaat leiden.