Terug naar overzicht
11 november 2024

Blijf niet aanmodderen!

De instantie die het meest weet van arbeidsongeschiktheid is uiteraard het UWV. Prettig dus dat de uitvoerder in plaats van uitvoeren ook zorgt voor nuttige tips bij ziekteverzuim. De belangrijkste tip: Blijf niet aanmodderen!

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

UWV heeft arbeidsdeskundige en bestuurder bij de NVvA Mieke Rabou gevraagd naar haar visie op goed verzuimbeleid en hoe de regie te houden op verzuim. Rabou stelt vast dat bij ziekteverzuim de werknemer én werkgever hun gezond stel hersenen vaak bij de deur inleveren en denken dat alleen deskundigen het vervolg kunnen bepalen. Er is helaas een werkwijze ontstaan die voor een groot gedeelte op angst gebaseerd is: ben ik op tijd met het formulier? Staat het vinkje op de juiste plek? Door standaard in het begin een bedrijfsarts in te zetten, hoe waardevol ook, wordt het proces gemedicaliseerd. Terwijl 80% van het verzuim niet medisch is. Door het hebben van een gesprekspartner buiten het medische circuit kan er al veel preventief worden aangepakt. Dit is volgens Rabou bij uitstek het werk van een arbeidsdeskundige.

De arbeidsdeskundige is een voorstander van driegesprekken. In zo’n gesprek bespreken de leidinggevende, medewerker en een arbeidsdeskundige welke belemmeringen er zijn en krijgt de medewerker ruimte en verantwoordelijkheid om zelf een plan van aanpak te maken. Alles begint en eindigt bij open communicatie met alle betrokkenen.

Dan over aanmodderen. Rabou ziet dat sociaal betrokken werkgevers bij verzuim moeite hebben met slechtnieuwsgesprekken en de nare boodschap voor zich uitschuiven. Haar advies: zit je als werkgever al langere tijd met een lastige casus en weet je niet goed wat je ermee aan moet? Schakel een arbeidsdeskundige in. ‘Op een goede manier aan het werk, daar wordt iedereen beter van!’, aldus Mieke.

Uiteraard zijn de arbeidsdeskundigen bij Enkwest het roerend met haar eens. Dus heeft u een lastige casus; laat ons helpen!