Terug naar overzicht
25 september 2023

Bij achterstand een no-riskpolis op verzoek

Werknemers die in dienst zijn bij een werkgever hebben bij ziekte recht op loondoorbetaling en soms gelijktijdig op een uitkering vanuit de Ziektewet. Het gaat dan meestal om een uitkering waarop recht bestaat dankzij de zogeheten ‘no-risk polis’. De wet bepaalt wanneer de no-riskpolis van toepassing is. Het UWV kan echter ook buiten de wet om een no-riskpolis toekennen als er sprake is van een te late WIA-beoordeling. De voorwaarden die daarbij gelden zijn onlangs bekend gemaakt.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Om in aanmerking te komen voor de no-riskpolis moet een werknemer normaal gesproken een WIA-claimbeoordeling achter de rug hebben. Er zijn dan twee varianten; de werknemer heeft een WIA-uitkering toegekend gekregen of de werknemer is 35-minner. Werknemers met een WIA-uitkering voorafgaand aan een dienstbetrekking komen bij ziekte in aanmerking voor een Ziektewetuitkering. Dat geldt ook als de dienstbetrekking niet bij een nieuwe werkgever is, maar is voortgezet bij de oude werkgever. Een werknemer die 35-minner is komt alleen onder voorwaarden in aanmerking voor de no-riskpolis en in ieder geval niet als de dienstbetrekking bij de oude werkgever wordt voortgezet.

De WIA-claimbeoordeling bepaalt dus of de werknemer in aanmerking komt voor de no-riskpolis en onder welke voorwaarden. Nu er een enorme achterstand bestaat in deze WIA-claimboordelingen, ontstaat er een praktisch probleem. De werknemer is 104 weken ziek geweest en heeft mogelijk zicht op een nieuwe baan en werkgever, passend bij zijn beperkingen. De werkgever stelt begrijpelijk dat hij de werknemer wel in dienst wil nemen, maar alleen als er sprake is van een no-riskpolis. Dat probleem is gelukkig onderkend en daarom is er een nieuwe werkwijze voor toekennen van de no-riskpolis bij een te late WIA-beoordeling. Die nieuwe werkwijze is UWV-beleid, maar officieel dus geen UWV-verplichting.

Het nieuwe beleid houdt in dat een werknemer bij een te late beoordeling van zijn WIA-aanvraag het UWV kan bellen met het verzoek om een no-riskpolis toe te kennen. Het is niet van belang of er wel of geen voorschot op de WIA-uitkering wordt betaald. De beschikking wordt binnen twee weken na ontvangst van verzoek afgegeven door de WIA-afdeling. Als er binnen twee weken dus wel een behandeling van de WIA-aanvraag is, dan wordt het verzoek afgewezen en het recht op no-riskpolis op de normale wijze beoordeeld.

De ingangsdatum van de no-riskpolis is gelijk aan de datum dat er recht op WIA zou kunnen ontstaan bij een tijdige beoordeling, of dat de WIA-aanvraag zou zijn afgewezen. Verder geldt de normale duur van de no-riskpolis van vijf jaar. Er zal vervolgens ook uiteindelijk een claimbeoordeling volgen. Ook daar wordt beoordeeld of er recht bestaat op een no-riskpolis. In het geval dat bij de claimbeoordeling blijkt dat eerder ten onrechte een no-riskpolis is afgegeven, dan blijft de eerder afgegeven beschikking no-risk polis toch geldig. Wanneer eerder het verzoek voor een no-risk polis is afgewezen, maar bij de feitelijke claimbeoordeling wel wordt toegewezen, gaat het recht op no-risk met terugwerkende kracht in.                                                 

35-minners in dienst houden

Een mooie en gezien de achterstanden terechte regeling. We krijgen regelmatig de vraag van werkgevers of het wel zin heeft om een WIA-aanvraag te doen voor werknemers die in dienst blijven na twee jaar van ziekte. De verwachting is dat de werknemer toch geen recht op uitkering zal krijgen omdat er sprake is van minder dan 35% inkomensteruggang. In verband met eventuele verergering van klachten in de toekomst is het meestal aan te bevelen de WIA-aanvraag toch te doen. Met de WIA-achterstanden in het hoofd vormt deze nieuwe regeling een extra overweging om in dergelijke situaties een WIA-uitkering aan te vragen. En een no-riskpolis natuurlijk!