Terug naar overzicht
09 maart 2020

Bezorgen moet veiliger

De Tweede Kamer heeft met Staatssecretaris Van Ark gesproken over veilig werken. Aan bod kwamen onder andere de arbeidsrisico’s van bezorging. Die risico’s zijn er voor jongere bezorgers van maaltijden en werknemers van distributiecentra.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De Inspectie SZW heeft veel overtredingen geconstateerd bij bedrijven die zich bezighouden met maaltijdbezorging en daarvoor jongeren inzetten. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werken te lang of mogen überhaupt op bepaalde tijden niet werken omdat ze te jong zijn. Bij jonge maaltijdbezorgers onder de 16 jaar ziet de Inspectie verschillende gevaren bij het bezorgen van de maaltijden. Zoals werken onder tijdsdruk, onveilige verkeersomstandigheden en het uitvoeren van geldhandelingen. Daarom heeft de Inspectie in een signaal aan de staatssecretaris gevraagd om maaltijdbezorging door jongeren onder de 16 jaar expliciet te verbieden. D66 en PvdA zijn het daar roerend mee eens en vinden dat er onmiddellijk een verbod moet komen. Staatssecretaris erkent dat er veel misstanden zijn, maar wil eerst nog even op het onderwerp studeren. Ze vindt dat bijvoorbeeld iemand van 15 jaar in een rustig dorp prima een aanvulling op zijn zakgeld kan verdienen als maaltijdbezorger. Daarnaast zouden de problemen met jongeren die zich afspelen in de maaltijdbezorging zich ook kunnen voordoen bij ander werk zoals de krantenbezorging. De staatssecretaris verwacht voor de zomer voldoende gestudeerd te hebben om met een reactie te komen.

Een tweede risico dat met Van Ark werd besproken is het verrichten van nachtwerk. De fractie van GroenLinks vraagt aandacht voor nachtwerk in verband met het bezorgen van pakketten. De partij vraagt zich af of vandaag besteld morgen in huis wel altijd nodig is. Dit werkt onnodig nachtwerk voor werknemers in distributie en transport in de hand.  GroenLinks pleit ervoor dat bezorging op de volgende dag alleen gebeurt als er expliciet voor gekozen wordt. In de andere gevallen is het dan vandaag besteld, morgen verwerkt. Ook ziet de partij graag dat nachtwerk hoger belast gaat worden gelijk aan de hogere belasting van flexwerk. Dat laatste ligt niet op het terrein van Van Ark en daar is ze dan ook niet op ingegaan. Wel wil zij graag in overleg met distributiecentra en platformbedrijven over (het voorkomen van) nachtwerk. Zodra zij die gesprekken gevoerd heeft, waarschijnlijk voor de zomer, horen we meer.