Terug naar overzicht
27 mei 2019

Beleidswijziging vrijwillige voortzetting

Vrijwillige voortzetting van Ziektewet en WIA is al jaren mogelijk. Een startende ondernemer kan zich bij UWV verzekeren voor deze werknemersverzekeringen. In veel gevallen gaat het dan om ondernemers die om bepaalde redenen niet voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) in aanmerking komen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Denk aan medische redenen, of een te hoge leeftijd bij aanvang van de verzekering.  Maar het kan ook gaan om ondernemers die de AOW-leeftijd van de WIA belangrijk vinden in relatie tot een beperktere eindleeftijd op de AOV. Dit speelt met name bij zware beroepen. Een laatste mogelijkheid is dat ondernemers gaan voor zekerheid en de vrijwillige voortzetting regelen gelijktijdig met het aanvragen van een AOV. Mocht de AOV na verloop van (acceptatie-)tijd tot stand komen, dan kan de vrijwillige voortzetting worden beëindigd. Sommige ondernemers houden de vrijwillige werknemersverzekering echter nog in stand naast hun AOV, met een zo laag mogelijk verzekerd dagloon. Over die situatie gaat dit bericht, want UWV voert blijkbaar een wijziging door. 

De vrijwillige voortzetting van ZW en WIA  moet binnen 13 weken na het beëindigen van de verplichte werknemersverzekering zijn aangevraagd. Ondernemers die gelijktijdig een AOV aanvragen doen dit vanwege een stukje zekerheid. Want je weet nooit of de AOV tot stand gaat komen, of dat er beperkende uitsluitingen op de AOV voorgesteld gaan worden. Dan is de zekerheid van een dekking bij UWV op zich wel fijn. Sommige van deze ondernemers laten de vrijwillige verzekering in tact als de AOV tot stand komt. De reden hiervan is de onzekere toekomst van de ondernemer; je weet nooit of je ooit getroffen gaat worden door een ziekte, beperking of aandoening waarmee een latere (eventueel) gewenste verhoging van het verzekerde inkomen niet verzekerd kan worden. Op dat moment kan het lage verzekerde dagloon van de vrijwillige verzekering zonder medische waarborgen verhoogd worden. Tot zover de praktijk die al jaren wordt toegepast. Het verzekerde dagloon is dan slechts € 5,- met een navenant lage premie.

UWV wijziging

Het UWV stuurt momenteel een brief naar deze ondernemers met daarin de volgende zinsnede; Uw vrijwillige verzekering WIA is gebaseerd op een dagloon van € 5,00. Het dagloon dient een afspiegeling te zijn van uw inkomsten als ondernemer, uw winst uit onderneming. Wilt u de vrijwillige verzekering voort zetten dan dient u inkomsten te hebben als zelfstandige. Graag ontvangen wij een financiële onderbouwing waaruit uw inkomsten blijken; een winst-verliesrekening.  Er wordt al vanuit gegaan dat het dagloon hoger moet zijn, want verderop staat dat dit dagloon per 1-1-2020 wordt verhoogd.

Rechtmatig?

De vraag is of deze wijziging rechtmatig is. Wel op basis van de Regels vrijwillige verzekering Wet WIA 2007 en enkel kijkend naar de WIA-verzekering is het lage dagloon geen afspiegeling van het inkomen. Maar in combinatie met een AOV wel.  Daarnaast is een vraag op basis van welke beleidswijziging het UWV dit nu ineens doet en de voorgaande jaren niet. 

Meer weten over AOV?: onze alles omvattende AOV opleiding gaat binnenkort van start! Meer informatie