Terug naar overzicht
07 oktober 2019

Arbodienst aansprakelijk voor geen loonsanctie

Als het UWV bij een WIA-aanvraag oordeelt dat er re-integratiekansen zijn gemist door de werkgever dan kan er een loonsanctie volgen. Voor een werkgever die in het re-integratietraject de adviezen van een bedrijfsarts heeft opgevolgd, is dat een onbegrijpelijke gang van zaken. Begin 2018 stelt een werkgever zijn arbodienstverlener aansprakelijk wanneer er een dergelijk geval speelt.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In deze zaak komt de rechtbank uiteindelijk tot de conclusie dat de bedrijfsarts van de arbodienst niet heeft gehandeld met de zorgvuldigheid die van een redelijk handelend en redelijk bekwaam bedrijfsarts mag worden verwacht en dat de arbodienst toerekenbaar is tekortgeschoten in de nakoming van haar verplichtingen uit de maatwerkovereenkomst. De arbodienst is daarom aansprakelijk voor de opgelegde loonsanctie. De werkgever heeft echter tegen die loonsanctie bezwaar aangetekend bij UWV en ook deze zaak komt uiteindelijk bij een rechter terecht. Deze oordeelt dat de loonsanctie onterecht is.

De arbodienst is nu aansprakelijk voor geen loonsanctie, maar het levert de werkgever en de arbodienst natuurlijk wel veel rompslomp op. Het is de verwachting dat dit soort zaken in de toekomst veel minder gaan voorkomen, omdat bij de toetsing van het re-integratieverslag het advies van de bedrijfsarts leidend wordt. De MKB-werkgever kan verder het risico beperken door gebruik te maken van de MKB verzuim-ontzorg-verzekering. Op onze speciale website leest u alles over deze verzekering.