Terug naar overzicht
11 juni 2019

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

Vorige week bent u waarschijnlijk al bedolven onder het nieuws over het Pensioenakkoord. Enkwest pakt er toch nog één onderdeel uit en dat is, vanzelfsprekend, de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het pensioenakkoord is volgens Koolmees een principeakkoord op hoofdlijnen en voor de afspraak die is gemaakt over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen geldt dat zeker. De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er een wettelijke verzekeringsplicht komt voor zelfstandigen tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Het doel van deze verzekeringsplicht is om naast de bestaande werknemersverzekering ook andere werkenden te beschermen tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en te borgen dat iedereen zich kan verzekeren. De verzekering is in principe verplicht, maar er moeten bij voorkeur uitzonderingen gemaakt kunnen worden als er sprake is van beter passende arrangementen. Als voorbeeld daarbij noemt Koolmees de agrarische sector.

PvdA en GroenLinks zijn nadrukkelijk bij de onderhandelingen betrokken om breed draagvlak te krijgen en een meerderheid in de Eerste Kamer. Deze partijen hadden onder andere de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers op hun wensenlijst staan. Het is daarom interessant om te bekijken wat beide partijen voor ogen hebben met een dergelijke regeling. De PvdA wil dat zelfstandigen net als andere werkenden in staat worden gesteld om hun risico van ziekte en arbeidsongeschiktheid in het publieke sociale verzekeringsstelsel onder te brengen. Volgens de partij wordt met een collectieve verzekering de premie lager en is het niet meer mogelijk om zzp’ers met een gezondheidsprobleem of hogere leeftijd uit te sluiten of een absurd hoge premie te vragen. GroenLinks wil ervoor zorgen dat alle zzp’ers verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en dat dit betaald wordt uit de belastingen en niet uit premies, zzp'ers hoeven deze verzekering dus niet zelf te betalen.

Of er daadwerkelijk iets gebeurt met de gedachtes van beide oppositiepartijen is nog niet bekend. Koolmees geeft aan dat de bal nu ligt bij de sociale partners die in gesprek moeten met vertegenwoordigers van zelfstandigenorganisaties. Hen is gevraagd om begin volgend jaar hun plannen te ontvouwen en op basis daarvan wil Koolmees volgend jaar rond deze periode zijn voorstellen naar buiten brengen.

Als laatste is het misschien zinvol om kort stil te staan bij de doelgroep van de verplichte AOV. In de media wordt massaal gemeld dat het gaat om een verplichte verzekering voor zelfstandigen zonder personeel. In de brief van Koolmees gaat het echter om zelfstandigen. De afbakening is een interessant punt in de uitwerking door de sociale partners. Als er gekozen wordt voor zelfstandigen zonder personeel dan is het de vraag hoe deze herkend worden en wat er met de verplichte verzekering gebeurt als er een personeelslid wordt aangenomen. Daarnaast is het natuurlijk van belang of van een verplichte verzekering mag worden afgezien als er een private oplossing is gekozen. Een andere mogelijkheid is dat we de terugkeer naar een soort Waz, met een aparte eerste- en na-eerstejaarsrisico op de AOV tegemoet kunnen zien. Het is daarbij dan weer van belang of er gekozen wordt voor een volledige WIA-dekking of alleen IVA. Laten we hopen dat de sociale partners ook een inkomensadviseur bij hun plannenmakerij betrekken.