Terug naar overzicht
24 oktober 2022

Arbeidsongeschiktheid met of zonder voorziening?

Een zieke werknemer lukt het niet om in de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid te re-integreren. Een WIA-uitkering wordt aangevraagd. De werknemer en werkgever gaan ervan uit dat er sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid. Wat dan volgt komt voor hen als een grote verrassing.  

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De werknemer heeft ernstige rugklachten en medische behandelingen hebben tot nu toe weinig tot geen effect gehad. Ondanks deze beperking lukt het de arbeidsdeskundige om voldoende functies te duiden bij de WIA-beoordeling. Het UWV-oordeel is dat er sprake is van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. De werkgever meent dat de werknemer een IVA-uitkering toekomt en tekent bezwaar aan tegen het UWV-besluit.

Het UWV heeft bij de beoordeling gebruik gemaakt van het CBBS-systeem. Met behulp daarvan zijn voor de werknemer de meest geschikte functies geselecteerd. De drie best betalende zijn bepalend voor het arbeidsongeschiktheidspercentage. Twee geselecteerde functies houden fysiek licht belastende administratieve-/kantoorwerkzaamheden in. De andere functie is beveiliger/receptionist in een hal van een groot kantoor. Als het bezwaar van de werkgever wordt behandeld, worden partijen het niet eens over de vraag hoe lang de werknemer aaneengesloten kan zitten en in totaal tijdens een werkdag. Volgens het UWV kan dat een half uur aaneengesloten en 8 uur per dag en verklaart het bezwaar ongegrond.

In hoger beroep voert de bedrijfsarts van de werkgever aan dat de arbeidsdeskundige van het UWV de beoordeling aangaande zitten onjuist heeft beoordeeld. De arts voegt eraan toe dat voor de werknemer voor de nodige afwisseling van zitten met staan op de werkplek als werkvoorziening een hoog/laagbureau nodig is. De vraag die dan voorligt is of het UWV een dergelijke voorziening in aanmerking moet nemen bij de beoordeling van de mogelijkheden van de werknemer.

Een lastige vraag, maar niet voor Cor Hoogendoorn. Als specialist op het gebied van de UWV-beoordelingen komt hij op 15 november uitleggen hoe het proces werkt. Belangrijker nog; wat kunt of moet u er mee in uw dagelijkse praktijk als casemanager of arbeidsdeskundige? Meer informatie