Terug naar overzicht
01 maart 2021

Arbeidsgerelateerde zorg voor zzp'ers

Arbeidsgerelateerde zorg is alle zorg voor werkenden gericht op behoud, herstel en verbetering van de gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Voor werknemers wordt arbeidsgerelateerde zorg met name gefaciliteerd door hun werkgevers. Voor de zzp’er ontbreekt een duidelijke toegang tot arbeidsgerelateerde zorg. Onderzoekers van Panteia hebben een handreiking geschreven over de mogelijkheden om die toegang in de toekomst te verbeteren. Een interessant rapport, zeker met de komst van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Voor het onderzoek sprak Panteia met zzp’ers, zzp-organisaties zoals ZZP Nederland en stakeholders zoals het UWV, arbodienstverleners en het Verbond van Verzekeraars. Na een uiteenzetting van de oorzaken van de beperkte toegang tot de arbeidsgerelateerde zorg komt Panteia met drie beleidsopties voor de toekomst. De eerste optie is om de toegang tot arbozorg voor zelfstandigen te koppelen aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering. De preventie zou dan door een op te richten Arbocentrum Zelfstandigen moeten gebeuren, gefinancierd vanuit de AOV-premie. De re-integratie zou opgepakt kunnen worden door het UWV of door private partijen. Een van de belangrijkste aandachtspunten hierbij is het capaciteitstekort bij UWV. Een tweede beleidsoptie is om de arbeidsgerelateerde zorg te koppelen aan een arbeidsongeschiktheidsregeling die voor alle werkenden geldt. Ook hierbij is de uitvoering door UWV een groot vraagteken. De derde optie is om de huidige schotten tussen reguliere zorg – verzekerd en gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet – en bedrijfsgeneeskundige zorg – gefinancierd door werkgevers te verwijderen. De bedrijfsgeneeskundige zorg zou dan ook vanuit de Zorgverzekeringswet gefinancierd moeten worden.

De handreiking van Panteia is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met beleidsontwikkeling rondom arbeidsgerelateerde zorg voor zelfstandigen, en in meer algemene zin, de toekomst van de arbeidsmarkt. Deze handreiking is volgens de onderzoekers in het bijzonder relevant voor degenen die zich bezighouden met vraagstukken omtrent een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Dat preventie en re-integratie misschien wel de grootste vraagstukken zijn waar het gaat om die verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering maakt de handreiking in ieder geval goed duidelijk. U kunt de volledige handreiking op deze plaats vinden.