Terug naar overzicht
15 mei 2023

Anders beoordelen door achterstanden

Eind vorige maand heeft minister Van Gennip de Tweede Kamer middels een brief geïnformeerd over de achterstanden in WIA-beoordelingen. Daarnaast liet zij weten hoe een andere manier van beoordelen kan helpen bij het aanpakken van die achterstanden. We lazen de brief van de minister en haalden er enkele opmerkelijke zaken uit.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Naast het aanbod wordt de achterstand in WIA-claimbeoordelingen uiteraard veroorzaakt door een tekort aan verzekeringsartsen bij het UWV. Wat dat betreft is er weinig goed nieuws. Eind 2021 waren er nog 565 fte’s werkzaam maar dat aantal is gedaald tot 525 eind vorig jaar. Het aantal uitgevoerde WIA-claimbeoordelingen is niet verwonderlijk ook gedaald van 66.000 in 2021 naar 63.000 in 2022. Er lagen toen inmiddels 17.000 dossiers te wachten op afhandeling. Bij aangevraagde herbeoordelingen is de stapel nog hoger. Vanuit de markt krijgen we veel signalen hierover en wachttijden voor een WIA-beoordeling van meer dan een halfjaar zijn helaas niet bijzonder meer.

De minister verwacht veel van de nieuwe wijze van beoordelen door middel van sociaal medische centrums (SMC). Deze nieuwe werkwijze houdt in dat verzekeringsartsen samen met een multidisciplinair team van professionals een regionaal afgebakende groep mensen behandelen. Op dit moment zijn er landelijk 42 teams van de 130 in beweging richting een SMC en naar verwachting is de nieuwe werkwijze per 2025 landelijk uitgerold.

Een tweede manier om de voorraad aan te pakken is om het aantal beoordelingen door verzekeringsartsen te verminderen. Dat gebeurt momenteel door de 60-plusregeling waar we verderop in dit bericht zullen ingaan. Een andere manier is om het aantal aangevraagde  herbeoordelingen (jaarlijks rond de 26.000) te beperken. In mooie woorden verpakt zegt de minister dat ze deze vraaggestuurde herbeoordelingen doelmatiger wil laten inzetten. Het UWV is gevraagd om te verkennen of en hoe het aanvraagproces voor herbeoordelingen kan worden aangepast, en welke beleidsopties hieraan kunnen bijdragen.

De Eerstejaars Ziektewetbeoordeling (EZWb) wordt momenteel al ‘doelmatig’ ingezet. De EZWb’s worden niet meer standaard na één jaar uitgevoerd, maar alleen als verwacht wordt dat een uitkeringsgerechtigde zal uitstromen. Althans; dat gebeurt alleen bij werknemers die onder het risico van UWV vallen. Voor zieke (ex-)werknemers van eigenrisicodragende werkgevers moet UWV nog steeds standaard na een jaar ziekte de EZWb uitvoeren. Ook hier wil de minister echter graag verandering en heeft UWV gevraagd om dat met werkgevers, private uitvoerders en verzekeraars te bespreken. Na de zomer horen we wat er uit dat gesprek gekomen is.

Een mogelijk nog volgende wijziging in de WIA-claimbeoordeling is om te kijken naar het inkomen dat de werknemer tijdens de claimbeoordeling verdient. Deze wijziging houdt in dat een arbeidsongeschikte werknemer die werkt alleen af te schatten op zijn feitelijke verdiensten. Een theoretische schatting op basis van het CBBS kan dan achterwege blijven. In het derde kwartaal van 2023 volgt een nieuwe update van de effecten en de voortgang van de maatregelen

Nb bij de reguliere WIA-claimbeoordeling speelt CBBS een zeer grote rol. Weten hoe het werkt? Meer informatie