Het arbeidskundig onderzoek lijkt nog vaak als een verplicht nummer te worden ingezet in het verzuimproces (er moet toch altijd een AD-onderzoek rond de 1e jaar evaluatie worden ingezet?).
Maar niets is minder waar. Belangrijk is om te bepalen wanneer het arbeidskundig onderzoek wordt ingezet, welke opdracht daarin meegegeven wordt, welke relevante informatie is noodzakelijk en wie verzorgt dat en last but not least: wat gaat er gebeuren als het arbeidskundig advies is afgegeven?
Belangrijke vragen voor verzuimprofessionals, maar ook voor arbeidsdeskundigen en hun rol in het verzuimproces.
De training wordt gegeven door Bert van den Berg en Hans van den Berg.
Download brochure
De brochure met de inhoud van Het arbeidskundig advies: wat doe je er mee? wat kun je er mee? voorjaar 2023 kunt u hier downloaden:
Na de training kan de deelnemer goed afwegen wanneer en met welk doel een arbeidskundig onderzoek ingezet moet worden, kan hij/zij een juiste opdrachtformulering maken, kan het arbeidskundig advies analyseren en interpreteren en kan vervolgens een helder vervolgtraject inzetten. Op basis van de krachtenveldanalyse kan de deelnemer bepalen wie in het voor- en natraject welke rol speelt. Met deze doelstelling is de training bedoeld en nuttig voor zowel verzuimprofessionals als arbeidsdeskundigen (effectievere rol in het proces met meer resultaat).
PE Punten
Voor de training Het arbeidskundig advies: wat doe je er mee? Wat kun je er mee? kunnen gecertificeerde arbeidsdeskundigen zelfstandig PE punten (2,5 punt) aanvragen bij de NVvA. Het benodigde certificaat van deelname ontvang je van ons.
Casemanagers, arbeidsdeskundigen, HR adviseurs en (juridische-) medewerkers bij werkgevers, (inkomens-) verzekeraars, re-integratiespecialisten, volmachten, arbodiensten en intermediairs, arbeidsrechtjuristen, bedrijfsartsen, adviseurs bij vakbonden.