Bel mij terug

vul hieronder uw telefoonnummer in en wij bellen u binnen 24 uur (op werkdagen) terug!

Laatste blog

Ziektewet en re-integratie spoor 1 Uitgegeven op 05 april 2017

Met de komst van de nieuwe Werkwijzer Poortwachter van UWV (24 maart 2017) is het duidelijker dan... Naar de blog >

Laatste nieuws

Wajong-tips voor een volgend kabinet

Jetta Klijnsma heeft afgelopen week haar laatste debat  als Staatssecretaris van Sociale... Lees meer >

Handig voor inkomensadviseurs: Poliskraker.nl

Voor de inkomensadviseur zijn voorwaardenvergelijkingen een onmisbaar onderdeel van het advies... Lees meer >

Reparatieregeling voor ex-WGA-eigenrisicodragers

Minister Asscher gaat het voor een aantal werkgevers eenmalig mogelijk maken om de anti-duiventil... Lees meer >

Contact opnemen

Enkwest Opleiding & Advies B.V.
Deventerstraat 31
7311 LT Apeldoorn

Telefoon: 055 - 576 97 87
Email:info@enkwest.nl
Enkwest Academie:
academie@enkwest.nl

Ziektewet en re-integratie spoor 1

05 april 2017 door Janthony Wielink | 3 Reacties
enkvest_-_kluwer-15-4_279x0

Met de komst van de nieuwe Werkwijzer Poortwachter van UWV (24 maart 2017) is het duidelijker dan ooit. Een werkgever die eigenrisicodrager is voor ZW (Ziektewet) zal bij re-integratie van een zieke ex-werknemer toch eerst moeten kijken of er mogelijkheden zijn voor re-integratie in het eigen bedrijf (spoor 1).

Al langer was dit min of meer duidelijk, maar nu dus duidelijker dan ooit. De grond van deze bepaling staat in artikel 63a van de Ziektewet, waarin staat dat de werkgever die eigenrisicodrager is, moet handelen als ware de werknemer in dienstbetrekking. Duidelijkheid is fijn, maar zal ook gevolgen hebben.

 1. Gevolgen voor adviseurs Inkomensverzekeringen

Adviseurs zijn of waren in overleg met werkgevers over eigenrisicodragerschap ZW. Want er valt een financiële besparing te behalen, als er gekeken wordt naar premies of ZW-uitkeringen. Maar valt de besparing niet weg als bij ziekte van een ex-werknemer alle onderbouwing uit de kast getrokken moet worden om aan te kunnen tonen dat spoor 1 niet mogelijk is? Bijvoorbeeld een arbeidsdeskundig onderzoek? Meerdere adviseurs vinden dit onderwerp een niet zomaar weg te poetsen verschil.

 1. Gevolgen voor werkgevers

Werkgevers zullen achter de oren krabben bij deze plicht. Want niet in alle gevallen zal het wenselijk zijn dat de werknemer terug kan keren. Als er bijvoorbeeld bewust sprake is geweest van een tijdelijk contract ter overbrugging van een bepaalde periode. Of als bij terugkeer de werknemer door de ketenbepaling in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) te maken krijgt met een vaste aanstelling. Dit kan voorkomen worden door juist geen eigenrisicodrager ZW te willen zijn. Maar, dan ben je als werkgever de grip weer kwijt op re-integratie.

Kortom, het laatste woord zal hier nog niet over gezegd zijn. Diverse partijen spreken er nu al schande van dat het arbeidsrecht en de re-integratieregels hier niet op elkaar afgestemd zijn. Waardoor er een cruciaal verschil is ontstaan tussen wel en geen eigenrisicodrager ZW. We volgen eventuele ontwikkelingen voor u met meer dan gewone belangstelling.

3 reacties
 • hans zomer - natasja storm
  geplaatst op april 20, 2017

  interessant!

 • Diny Schotanus
  geplaatst op april 20, 2017
  We hebben inmiddels op de studiedag van de RNVC gehoord dat dit zelfs kan betekenen dat een zieke medewerker die al bijna 2 jaar in tijdelijke contracten zit, een vast contract moet worden aangeboden ( vanwege die ketenbepaling) omdat je als werkgever verantwoordelijk bent voor de re-integratie. Dat vaste contract was er waarschijnlijk niet gekomen als de medewerker niet ziek was geweest. Een vorm van rechtsongelijkheid, waar hopenlijk nog wat aan gedaan wordt! Benieuwd nasr het vervolg!
 • Petrie van Ooij
  geplaatst op april 23, 2017
  Hopelijk gaat er snel jurisprudentie komen over deze ongelijkheid in privaat en publiek recht. Praktisch heb ik ook vragen over het proces, bv.: wanneer, maar ook hoe vaak, moet er een AD onderzoek ingezet worden? Mocht na een eerste AD onderzoek blijken dat er op dat moment geen mogelijkheden zijn in spoor 1, wanneer moet je dan een 2e AD inzetten? In de loop van het herstelproces komen er -als het goed is- meer mogelijkheden. In de 2 ZW jaren moet er door de bedrijfsarts steeds breder naar arbeidsmogelijkheden gekeken worden. De wg zal dit in de gaten moeten houden.
Plaats een reactie
Naam*E-mail*
Bericht