Terug naar overzicht
09 juli 2012

Ziektewetwijzigingen door de Tweede Kamer (juli 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Onze abonnees hebben vorige week al kunnen lezen over de stemming in de Tweede Kamer over de wijzigingen in de Ziektewet. Enkwest verbaast zich enigszins over de berichtgeving in de media. Het is logisch dat de gevolgen van de wetswijzigingen op flexwerkers de nodige aandacht krijgen, maar tot dusver lijken de verstrekkende gevolgen voor werkgevers onderbelicht. Een reden daarvoor kan zijn dat werkgevers de financiële gevolgen pas vanaf 2014 gaan merken.

De Ziektewetinstroom, maar ook de WGA instroom van (ex)werknemers die via de Ziektewet in de WGA zijn beland wordt vanaf 2014 verhaald op de werkgevers. Kleine werkgevers betalen dan een premie die gebaseerd is op de instroom in de sector, grote werkgevers draaien op voor hun eigen instroom en werkgevers tussen klein en groot in betalen een combinatie van de sectorinstroom en hun eigen schadelast. De grenzen om aangemerkt te worden als kleine, middelgrote of grote werkgever zijn als volgt vastgesteld:

  • Kleine werkgever: tot 10 * de gemiddelde loonsom*
  • Middelgrote werkgever van 10 tot 100 * de gemiddelde loonsom
  • Grote werkgever: vanaf 100 * de gemiddelde loonsom

*In 2012 is deze gemiddelde loonsom vastgesteld op € 30.200

Financiële gevolgen per 2014 lijkt ver weg, maar wat niet vergeten moet worden is dat voor de premievaststelling van de Ziektewet en WGA rekening wordt gehouden met schadelast van twee jaar eerder. Dit betekent dus dat de premie van 2014 wordt gebaseerd op de Ziektewetinstroom die werkgevers momenteel ‘veroorzaken’. Het minste wat werkgevers nu moeten doen, is daarom het in kaart brengen van werknemers die ziek uit dienst gaan.