Terug naar overzicht
01 mei 2012

Verzeker de meewerkende echtgenoten (mei 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Ook mensen ‘uit het vak’ kunnen verrast worden door ons sociale zekerheidsstelsel. Zo hoorden wij van een tussenpersoon die door de crisis zijn vrouw in de zaak had laten meewerken. Ze had daarvoor jaren in loondienst gewerkt en was nu in de zaak ook als werknemer aan de gang. Dit hield onder andere in dat ze op de loonlijst voorkwam en dus keurig salaris betaald kreeg.

Helaas wordt de echtgenote ziek en er volgt een grillig ziekteverloop met periodes van herstel en arbeidsongeschiktheid die elkaar voortdurend afwisselen. dit loopt niet helemaal soepel: ziek, beter, ziek en weer aan het herstellen. Uiteindelijk als blijkt dat ondanks de begeleiding er geen duurzaam herstel wordt bereikt, volgt een WIA aanvraag. Het UWV geeft resoluut aan dat er geen recht is op een WIA uitkering. De reden is dat de meewerkende echtgenote niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Hoewel er loon wordt betaald en arbeid wordt verricht kon er in deze situatie van een gezagsverhouding geen sprake zijn.

Het zou ons niet verbazen als, vooral in deze tijden, vaker gebruik wordt gemaakt van de diensten van een echtgenoot of echtgenote. Vooraf laten toetsen door de Belastingdienst of er sprake is van verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen is dan wel zo verstandig!