Terug naar overzicht
23 april 2018

Veiligheid voor alles

Op 17 april is er een nieuwe rapportage “staat van arbeidsveiligheid” van de Inspectie SZW gepubliceerd over de arbeidsveiligheid 2017 - 2018. Conclusie: Werknemers werken vaak ongezond en onveilig! “ Alle reden om

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Op 17 april is er een nieuwe rapportage “staat van arbeidsveiligheid” van de Inspectie SZW gepubliceerd over de arbeidsveiligheid 2017 - 2018. Conclusie: Werknemers werken vaak ongezond en onveilig! “ Alle reden om arbeidsveiligheid hoog op de agenda te zetten bij werkgevers en werknemers” aldus de hoogste ambtenaar van de Inspectie SZW.

De cijfers

Laten we maar met het goede nieuws beginnen: het aantal arbeidsongevallen in 2017 met dodelijke afloop daalde van 70 naar 50. Het aantal ongevalsonderzoeken van de inspectie stijgt datzelfde jaar  echter met 7 procent naar ruim 2.500. Zowel het aantal meldingen van ernstige arbeidsongevallen als het aantal ongevalsonderzoeken dat op grond daarvan is gestart neemt sinds 2013 alleen maar toe.

Ook over beroepsziekten voldoende nare cijfers: circa 4.100 mensen overlijden jaarlijks als gevolg van een beroepsziekte. Daarvan is bijna 80 procent al gepensioneerd. Ofwel; veel beroepsziekten komen pas later aan het licht en de gevolgen zijn ook pas later merkbaar. Oorzaken van overlijden zijn kanker (2.700), hart- en vaatziekten (780) en aandoeningen aan de ademhalingswegen (640). Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is de grootste boosdoener. Ter vergelijking het aantal verkeersdoden in 2016 bedroeg 629.

Het kost ook wat. De Inspectie haalt de Arbobalans aan waarin wordt vermeld dat alleen beroepsziekten al goed zijn voor 5,3 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Als we er vanuit gaan dat een gemiddelde ziektedag al snel € 200,- kost, dan zorgen beroepsziekten jaarlijks voor ruim 1 miljard aan verzuimkosteneuro.

Cultuuromslag

De Inspectie vindt dat het tijd is voor een cultuuromslag bij werkgevers en werknemers. Goed gebruik van de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) is de eerste stap naar een betere veiligheidscultuur. Momenteel heeft slechts 27% van de bedrijven een RI&E die alle belangrijke risico’s in kaart heeft gebracht.   Een goede beheersing van veiligheidsrisico’s is volgens de Inspectie vooral gebaat bij het hebben van een toereikende RI&E in combinatie met een plan van aanpak en regulier overleg met werknemers. Aan deze combinatie van verplichtingen voldoet slechts 15% van de bedrijven. Werk aan de winkel dus.  Ook voor de (inkomens-)adviseur, die met dit rapport in de hand zijn meerwaarde kan bewijzen en bedrijven met de juiste adviezen de goede richting op kan leiden.

Het volledig rapport van de Inspectie Werk & Inkomen leest u hier.