Terug naar overzicht
22 mei 2018

Veilig werken is helemaal hot! or not?

Al eerder schreven wij over veilig werken. Dat dit onderwerp prominent op de agenda staat is inmiddels wel duidelijk. Een kamerbrief van de Minister van SZW op 14 mei 2018, een TNO rapport van dezelfde datum over onderzoek naar “Preventie beroepsziekten door stoffen” en het recent gepubliceerde jaarverslag van de Inspectie SZW dat bol staat over veilig werken.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Al eerder schreven wij over veilig werken. Dat dit onderwerp prominent op de agenda staat is inmiddels wel duidelijk. Een kamerbrief van de Minister van SZW op 14 mei 2018, een TNO rapport van dezelfde datum over onderzoek naar “Preventie beroepsziekten door stoffen” en het recent gepubliceerde jaarverslag van de Inspectie SZW dat bol staat over veilig werken.

Het gaat wel ergens over gezien de getallen. Jaarlijks overlijden 4.100 personen als gevolg van een beroepsziekte. In 2016 werden 210.000 werknemers ziek als gevolg van het werk. De gemiddelde verzuimduur is volgens het CBS 7 dagen en een verzuimdag kost al snel 200 euro per dag. Rekent u even mee? 210.000 ziektegevallen x 7 dagen verzuim x 200 euro per dag. Dat is zo’n slordige 294 miljoen euro!  Het gaat dus echt ergens over en daarmee ook over veel geld.  Eind 2016 omarmde de Tweede Kamer een voorstel om geld vrij te maken voor een programma dat zich richt op de preventie van beroepsziekten. Welnu, 14 mei 2018 start een brede campagne om bij werkgevers en werknemers extra aandacht te vragen voor dit onderwerp. Het programma richt zich in ieder geval de eerste twee jaar op gevaarlijke stoffen.

Het blootstaan of het werken met gevaarlijke stoffen is namelijk in veel sectoren een probleem. TNO heeft daarom 17 sectoren onderzocht waar dit speelt. Veel  van de bedrijven (80 procent) geeft aan dat ze maatregelen treffen om blootstelling te voorkomen. Maar 40 procent van die zelfde bedrijven geeft echter aan hier ook aandacht aan te besteden in de RI&E. Slechts 30 procent van bedrijven in deze 17 sectoren geeft aan daadwerkelijk de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te meten.  Hoe dat komt? Werkgevers en werknemers zijn er zich niet van bewust te werken met gevaarlijke stoffen en wat men daar nou precies mee moet. Zij kennen ook vaak de mogelijkheden niet om deze blootstelling bij de bron aan te pakken. Dat moet veranderen omdat heel veel beroepsziekten namelijk worden veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Met ernstige aandoeningen als gevolg: COPD, astma en longkanker. Denkt u maar eens aan de automonteur die gedurende zijn werkzame leven wordt blootgesteld aan uitlaatgassen.

De aanpak van de op 14 mei jl. gestarte campagne richt zich dus op het werken met gevaarlijke stoffen. De  eerste twee jaar met het vergroten van de bewustwording, het opstellen van doelgerichte interventies (met branches en beroepsgroepen) en het ontwikkelen en verspreiden van kennis en innovatie. De vakbonden en andere sociale partners en partijen geven aan de campagne toe te juichen waarbij ook nog aandacht moet zijn voor toezicht en handhaving. Niet geheel onbelangrijk.

Kortom, veel aandacht voor beroepsziekten en de preventie daarvan de komende tijd. Als adviseur van de werkgever zou u hier ook wat mee kunnen of zelfs moeten. U bent namelijk de adviseur op het vlak van sociale zekerheid, arbo en inkomensverzekeringen. Het simpele feit dat er veel arbeidsgerelateerd verzuim is, geeft in uw rol als adviseur van de werkgever een mooie kapstok. Tip: maak het bespreekbaar en schakel in overleg met uw klant deskundige partijen in om de risico’s te inventariseren en actie te ondernemen. Voor schadeadviseurs is dat in het kader van bijvoorbeeld aansprakelijkheidsverzekeringen heel normaal. Nu dus ook voor de inkomensadviseur in het kader van veilig werken en arborisico’s.