Terug naar overzicht
06 februari 2012

To save or not to save… (februari 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Minister Kamp is in een reactie op een brief van het Verbond van Verzekeraars over de pensioenleeftijd, onder andere ingegaan op de inkomensterugval van bestaande arbeidsongeschikten die ontstaat bij verhoging van de AOW-leeftijd. De bewuste passage uit zijn brief willen we u niet onthouden:

Publieke regeling bestaande arbeidsongeschikten of nabestaanden
Het Verbond van Verzekeraars stelt dat zelfstandigen die nu arbeidsongeschikt zijn en een private arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvangen, geconfronteerd zullen worden met een inkomensgat, aangezien inkomensverzekeringen slechts doorlopen tot aan 65 jaar en niet tot aan de nieuwe AOW-leeftijd. Het Verbond van Verzekeraars pleit voor een publieke regeling, die het inkomensverlies voor de genoemde groepen wegneemt. Allereerst wil ik benadrukken dat voor lopende verzekeringspolissen, waarbij nog geen aanspraak wordt gedaan op de verzekering, de polisinhoud aangepast kan worden aan de nieuwe AOW-leeftijd. Het voortouw hiervoor ligt bij verzekeraars.
Voorts onderken ik dat bij lopende private arbeidsongeschiktheidsuitkeringen een inkomensgat kan ontstaan. Dit kan zowel het geval zijn voor zelfstandigen als bij lopende private aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor werknemers. Of er in individuele gevallen sprake is van een inkomensgat is afhankelijk van de wijze waarop de beëindiging van de uitkering is vastgelegd in de polis. Als in de polis staat dat de uitkering wordt beëindigd bij het ingaan van de AOW, dan zal de verzekeraar het gat tussen de 65 jaar en de nieuwe AOW-leeftijd moeten dekken. De verzekeraar zal in dat geval geconfronteerd worden met uitkeringslasten voor bestaande gevallen die langer doorlopen, en zal daarvoor een financiële reserve moeten vormen.
Als in de polis staat dat de uitkering wordt beëindigd op het moment dat men 65 wordt, dan betekent dit dat de betrokkene door de verschuiving van de AOW een inkomensgat ondervindt. Het eerder opnemen van het AOW-pensioen of het eerder in laten gaan van een aanvullend pensioen, kan in deze laatste situatie een oplossing bieden om de inkomensgevolgen te verzachten. Omdat het inkomensgat zich pas over 7 jaar zal voordoen, kunnen mensen hiervoor nu alvast geld opzij gaan zetten. Tot slot kunnen gewezen zelfstandigen, indien de inkomenssituatie daar om vraagt, nog een beroep doen op de bijstand.

Een korte en bondige conclusie: arbeidsongeschikten met een polis met eindleeftijd 65 moeten als de wiedeweerga gaan sparen voor de periode 65-67. Arbeidsongeschikten met een polis waarvan de uitkering doorloopt tot de pensioengerechtigde leeftijd hebben mazzel en die verzekeraars moeten alsnog een reserve gaan opbouwen.

Het voordeel van liberalen is dat ze het altijd simpel houden!