Terug naar overzicht
30 mei 2018

Samen werken aan wat werkt!

In het voorjaar van 2012 sloegen UWV en GGZ de handen ineen om mensen met psychische of psychiatrische aandoeningen te ondersteunen bij werk. In een

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In het voorjaar van 2012 sloegen UWV en GGZ de handen ineen om mensen met psychische of psychiatrische aandoeningen te ondersteunen bij werk. In een convenant werd vastgelegd dat de organisaties voor mensen uit deze doelgroep behoud van werk (met eventuele aanpassingen) dan wel een effectieve re-integratie zouden gaan bevorderen. Bij besluitvorming over al dan niet voortzetting van dit convenant is in het najaar 2017 besloten het convenant voor de periode 2018 tot juni 2021 te verlengen en daarbij ook andere partijen uit te nodigen om deel te nemen.

Naast UWV en GGZ hebben nu gemeenten, professionals en cliëntorganisaties hun handtekening onder een nieuw convenant gezet. Dit convenant, getiteld ‘Samen werken aan wat werkt!’ bevat afspraken die er aan moeten bijdragen dat mensen met een psychische kwetsbaarheid vaker aan werk komen en dat werk ook houden. De ondertekenaars zien de aanleiding van hun samenwerking in het feit dat mensen met een psychische kwetsbaarheid drie tot vier keer vaker werkloos zijn dan mensen zonder een psychische kwetsbaarheid. Ook hebben zij 30 procent minder kans op een betaalde baan. Verder stellen de ondertekenaars dat mensen met lichte tot milde psychische aandoeningen twee keer zo vaak werkloos zijn als mensen zonder psychische aandoeningen.

De arbeidsongeschiktheidsregelingen laten eveneens zien dat meer aandacht voor werknemers met psychische problematiek wenselijk is. Vorig jaar hadden van alle WGA-toekenningen 35 procent een diagnose van psychische aandoeningen. Ook voor toekenningen bij de WAO (54%), Wajong (53%) en in mindere mate IVA (8%) geldt dat de diagnose psychische aandoeningen veelvuldig voorkomt.

De partijen melden in het convenant dat zij danzij samenwerking de volgende doelen willen bereiken:

  • Het voorkomen van vroegtijdige uitval van mensen met een psychische kwetsbaarheid uit het arbeidsproces;
  • Het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt voor deze groep door goede voorlichting en ondersteuning van werkgevers;
  • Het vergroten van toeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid naar duurzaam werk.

 
Het convenant is op deze plaats te downloaden.