Terug naar overzicht
15 juli 2010

Re-integratiebudget UWV (Juli 2010)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Begin dit jaar werden we opgeschrikt door het bericht dat UWV het re-integratiebudget 2010 met 35 miljoen euro’s had overschreden. We hebben nu vernomen dat dit onjuist is, de overschrijding bedraagt werkelijk 89.000.000 euro’s. Let wel; het oorspronkelijke budget bedroeg € 126 miljoen. Op last van Donner is een onderzoek gestart naar het hoe en waarom van deze forse overschrijding. De voorlopige conclusies:
  •  De fusie tussen UWV en CWI heeft o.a. gezorgd voor een zeer sterke toename van het aantal werkcoaches van 700 naar 3.600 (gecombineerd met een niet toereikend informatiesysteem);
  • De crisis; een enorme toename van WW instroom.
Kort door de bocht gesteld: het blijkt dat de werkcoaches van het UWV zich met name hebben gefocust op het begeleiden van werk naar werk (kortdurende werkloosheid). Hiervoor zijn ook re-integratiemiddelen ingezet, terwijl deze middelen meer bedoeld waren voor langdurig werklozen. Het budget voor de kortdurende werklozen is daarmee fors overschreden en de langdurig werklozen hebben te weinig ontvangen,  wat natuurlijk wel recht moet worden getrokken. Ook blijkt dat er na maart jl., toen de eerste berichten van overschrijding bekend werden, niet overal alert is gereageerd bij UWV waardoor er alsnog trajecten zijn ingekocht.
 
Om ellende in de toekomst te voorkomen, wordt de inkoop van re-integratie dit jaar centraal verricht en maandelijks ‘gemonitord’. Het geld zal bij voorrang worden besteed aan trajecten waarbij bij aanvang zicht bestaat op een baangarantie van 6 maanden. Verder zal Donner nader onderzoek laten verrichten over de mogelijkheden en beperkingen van de besturing en beleid van een organisatie als het UWV.
 
In de praktijk blijkt dat re-integratiebureaus last hebben ondervonden en ondervinden van de budgetproblemen van UWV. De echte problemen liggen natuurlijk bij de uitkeringsgerechtigde.