Terug naar overzicht
16 april 2012

Provisie inkomensverzekeringen (april 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Afgelopen weekend is het ontwerpbesluit Wijzigingsbesluit financiële markten 2013 gepubliceerd. In het ontwerp valt te lezen dat vanaf 1 januari 2013 het niet langer toegestaan is om bij het bemiddelen of adviseren van een betalingsbeschermer, complex product, hypothecair krediet, inkomensverzekering, overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering, of een bij ministeriële regeling aan te wijzen ander financieel product, beloond te worden in de vorm van provisie die door de aanbieder wordt betaald aan de bemiddelaar of adviseur. Het besluit bevat de volgende definitie van inkomensverzekeringen:

Inkomensverzekeringen zijn onder meer verzekeringen voor een werkgever ter dekking van de financiële consequenties ten gevolge van de loon doorbetalingsplicht bij ziekte van zijn werknemers, verzekeringen ter aanvulling op de uitkering uit hoofde van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, verzekeringen voor zelfstandigen ter dekking van de financiële consequenties van arbeidsongeschiktheid en verzekeringen voor de werknemer ter dekking van de financiële consequenties van werkloosheid. Een ongevallenverzekering valt niet onder deze definitie.

Net als wij mist u waarschijnlijk de WGA eigen risicodragersverzekering. Deze verzekering valt dan ook niet onder het provisieverbod. Het ontwerp geeft daarvoor als reden dat dit wettelijk verplichte verzekeringen zijn met een vaststaande uitkering. Of er desondanks bepaalde deskundigheidseisen gelden voor advisering van WGA eigen risicodragersverzekeringen valt niet direct uit het ontwerpbesluit op te maken.
 
Hoe dan ook, de reikwijdte van het provisieverbod gaat veel verder dan alleen de AOV. Het nadenken over een nieuw businessmodel zal dus ook over nagenoeg alle inkomensverzekeringen moeten gaan. Bestaande provisierechten van verzekeringen die voor 2013 ingaan worden vooralsnog gerespecteerd. Voor inkomensverzekeringen wel plezierig gezien de alsmaar stijgende pensioenleeftijd. Een verzekering oversluiten betekent echter wel dat de provisierechten vervallen, maar dat mag bij een Wft-proof advies natuurlijk geen rol spelen.