Terug naar overzicht
04 mei 2018

Hoe moeten vrouwen beloond worden?

Als u in het verzekeringsvak werkzaam bent en ook nog eens een man, dan verdient u

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Als u in het verzekeringsvak werkzaam bent en ook nog eens een man, dan verdient u gemiddeld 0,2 tot 3% meer dan uw vrouwelijke collega die exact dezelfde functie als u uitvoert[1]. Werkgevers mogen geen onderscheid maken in beloning tussen mannen en vrouwen alleen op basis van het sekseverschil. Er moet sprake zijn van gelijke beloning voor arbeid van gelijke waarde. Als deze wettelijke verplichting door een werkgever niet wordt nagekomen, dan kan een werknemer in een beroepsprocedure aantonen dat er sprake is van ongelijke beloning. De werkgever zal dan, indien van toepassing,  moeten bewijzen dat dit niet zo is.

Op dit moment ligt de bewijslast om ongelijke beloning aan te tonen dus bij de werknemer. Dat kan voor een werknemer echter lastig zijn. Allereerst zal er salarisinformatie van collega’s nodig zijn en ook moet de drempel worden genomen om de werkgever aan te spreken. Werkt deze vervolgens niet mee, dan zal de werknemer een beroepsprocedure moeten opstarten met waarschijnlijk de nodige gevolgen voor de relatie met de werkgever. Volgens PvdA, Groenlinks, SP en 50-plus, moet dat anders en zou een werkgever vooraf moeten laten zien dat hij gelijk werk gelijk beloont. Nadat dit is vastgesteld ontvangt een bedrijf een certificaat. Bedrijven en organisaties met meer dan 50 werknemers zijn verplicht een dergelijk certificaat te behalen. Zij leveren hiervoor informatie over de brutolonen per functie aan bij een toetsende instantie, bijvoorbeeld de Stichting van de arbeid. Het certificaat dient daarna elke drie jaar vernieuwd te worden. 

De genoemde partijen hebben dit idee verwoord in een initiatief Wetvoorstel dat eind maart ter consultatie is ingebracht. In het voorstel is verder opgenomen dat werkgevers in hun jaarverslag informatie moeten verstrekken over de omvang van de verschillen in beloning tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers. Als er sprake is van ongelijke beloning van vrouwen en mannen dient dit te worden toegelicht en verklaard in het jaarverslag. Ook moet in dat geval in het jaarverslag worden aangegeven hoe de beloningsverschillen kleiner gemaakt zullen worden. Op deze wijze kan de Ondernemingsraad hier op toezien.

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het een sympatiek, maar onnodig initiatief uit Den Haag. Zij stellen dat gelijke beloning al wettelijk geborgd is en dat werknemers ingeval van misstanden ook bij hun ondernemingsraad of cao-partij terecht kunnen. Verder zien zij met het hele certificeringsgebeuren een bureaucratisch gedrocht op zich af komen. De vertegenwoordigers stellen dat bij het bepalen van wat arbeid van gelijke waarde is, niet alleen een functiewaarderingssysteem een rol speelt. Ook de vervulling van de functie is belangrijk, net als opleiding, ervaring en expertise. Kortom; individuele prestaties kunnen leiden tot een geoorloofd verschil in beloning. Bovendien is het arbeidsvoorwaardenpakket breder dan loon alleen.

De meningen aan werkgeverszijde over het voorstel zijn helder. Wilt u ook uw mening geven, dan is enige spoed geboden; het kan tot 9 mei aanstaande op deze plaats.

 

 

[1] ‘Gelijke beloning verzekerd?’ VanDoorneHuiskes en partners 2017