Terug naar overzicht
04 mei 2018

Hoe moet de arbeidsbeperkte beloond worden?

In de vorige Digi-kwest informeerden wij u over een gehouden rondetafelgesprek over de mogelijke inzet van loondispensatie in de Participatiewet. De bijeenkomst maakte duidelijk dat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In de vorige Digi-kwest informeerden wij u over een gehouden rondetafelgesprek over de mogelijke inzet van loondispensatie in de Participatiewet. De bijeenkomst maakte duidelijk dat de meeste betrokken partijen niets zien in het instrument loondispensatie en een voorkeur hebben voor loonkostensubsidie zoals dit nu wordt gebruikt binnen de Participatiewetgeving. De wens van die partijen is dat de bureaucratische knelpunten van loonkostensubsidie worden opgelost. Staatssecretaris Van Ark heeft aangegeven daar vooralsnog niet in mee te gaan.

Van Ark wil graag dat meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag gaan. Nu is nog niet de helft van hen aan het werk. Dit gebeurt bij 10 procent van de werkgevers. Aan zowel werknemers- als werkgeverszijde is er dus nog veel te winnen. Aan werkgeverszijde moet dit vooral gebeuren door de subsidieregeling eenvoudiger te maken. Voor de arbeidsbeperkte moet het uitgangspunt zijn dat werken lonend is. Volgens de staatssecretaris is loonkostensubsidie niet het instrument dat dit kan bewerkstelligen. Voor werkgevers is er nu zowel loondispensatie (Wajong) als loonkostensubsidie beschikbaar. Dit werkt verwarrend en dat iedere gemeente er weer een andere wijze van uitvoering van de loonkostensubsidie op na houdt maakt het niet eenvoudiger. Ook voor werknemers vindt Van Ark loonkostensubsidie niet ideaal. Dat komt volgens haar, omdat deze subsidie er pas bij rond de 28 uur werken per week voor zorgt, dat de werknemer het uitkeringsregime van de Participatiewet verlaat.

Al met al lijkt de staatssecretaris de loondispensatie als uitgangspunt te willen nemen en daar, naar aanleiding van input van de betrokken partijen, enkele verbeteringen in aan te brengen. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn verre van enthousiast, maar moeten afwachten met welk wetsvoorstel de staatssecretaris gaat komen. Groenlinks heeft een alternatief plan voorgesteld. Zij  stelt voor om de maximum inkomensgrens op werkgeverspremies af te schaffen. Het maximumpremieloon dat nu rond de 55.000 euro per werknemer ligt, komt dan te verdwijnen. Werkgevers betalen dan dus over de hogere inkomens veel meer premies voor de werknemersverzekeringen: in totaal 4,1 miljard euro per jaar. Groenlinks wil die besparing vervolgens inzetten  om de werkgeverslasten op het minimumloon te verlichten. Van Ark gaat het plan bestuderen. Zodra we iets vernemen, leest u het weer in onze nieuwsbrief.

Nb weet u wat het in dienst nemen van een werknemer vanuit de Participatiewet betekent voor een werkgever en zijn collectieve inkomensverzekeringen? Enkwest organiseert hier binnenkort een interessante bijeenkomst over! Meer informatie