Terug naar overzicht
12 april 2012

En-kwestie: Vrouwen thuis bij de kinderen! (april 2011)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Eindelijk! Zwangere vrouwen worden aangepakt! Het is u misschien ontgaan want de afgelopen weken is er al zoveel aangepakt; Mubarak, Khadaffi, Hillen, Coronel en Van den Boog, maar nu zijn eindelijk de zwangere werkneemsters aan de beurt.

U kent de ellende vast ook vanuit uw werkomgeving. Een nieuwe collega wordt aangenomen, kenmerken: vrouw, tussen de 20 en 30, fulltimer, Fiat 500 of Mini. Nadat een contract voor onbepaalde tijd is veiliggesteld, ontdekt de nieuwe werkneemster haar zogenaamde biologische klok en mogen we haar feliciteren met de verkregen zwangerschapsstatus. Uiteraard wordt er als gevolg van rug en heupklachten al ruim voordat de zwangerschapsvakantie ingaat minder gewerkt. Het valt daardoor bijna niet meer op als het zwangerschapsverlof daadwerkelijk ingaat. Het bevallingsverlof wordt vervolgens gerekt met een ziekmelding en een aansluitende vakantie. Als de werkzaamheden door de werkneemster, die ineens heel anders uit haar ogen kijkt dan vroeger, weer worden hervat blijkt dat van fulltime geen sprake meer kan zijn. Verder is het een wetmatigheid dat als de nieuwe aanwinst ziek is, moeder ook ziek thuis blijft. Aan deze moedermaffiapraktijken maakt Kamp resoluut een einde!

Door premiedifferentiatie in de ziektewet en het invoeren van een loonsanctie, wordt het voor werkgevers minder aantrekkelijk om werknemers aan te nemen die mogelijk in de Ziektewet kunnen belanden. Dit zijn bijvoorbeeld werknemers met een orgaandonatiebehoefte en vrouwen die zich in de expansiefase bevinden. Ook WGA instroom van de Ziektewetgerechtigde werknemer zal, anders dan nu het geval is, mogelijk op de werkgever verhaald gaan worden. Uw nieuwe collega is gewoon weer een fulltime carrière bewuste jongeman, waarvan de echtgenote is gestopt met werken zodra de eerste nakomeling zich aankondigde.

Het kan misschien ook anders. De Ziektewet vangnetters doen het niet zo goed. Ze zijn langer ziek dan de normale werknemers en komen gemiddeld vaker in de WIA terecht. Het gaat hierbij vooral om de vangnetters zonder werkgever, zoals werknemers die ziek worden aan het einde van hun tijdelijke contract. Deze vangnetters worden in hun re-integratie bijgestaan door het UWV. Helaas met blijkbaar te weinig resultaat. Is het misschien een slecht idee om 5.000 UWV’ers weg te bezuinigen? Tenzij ze zwanger zijn natuurlijk.