Terug naar overzicht
12 juli 2012

En-kwestie: Rectificatie (juli 2011)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Twee weken geleden mocht ik u lastigvallen met een relaas over de gevaren van kamperen. Inmiddels weer veilig teruggekeerd kan ik mededelen dat het qua onveiligheid eigenlijk wel meevalt. Maar wat ben ik door hogerhand gestraft voor mijn straffe uitlatingen. Alsof er een familieband of diepgaande vriendschapsrelatie tussen de weergoden en de beschermheilige van kampeerminnend Nederland bestaat leek het wel…

Wist u dat het drie dagen aaneen kan regenen? Wist u dat een Hollandse man zo’n 7½ uur zijn plas kan ophouden (vrouw 4) om maar niet door wind- en waterhoos van kampeermiddel naar toiletgebouw te hoeven rennen? Wist u dat het gemiddelde grondzeil de ongelijke strijd staakt na 2 dagen hozen?

Een oorverdovend kabaal kan het zijn, regen op zuchtend tentdoek. Het is daarom dat ik, toen we door alle handdoeken heen waren, schreeuwde naar mijn doorweekte wederhelft of we de vakantie niet beter in eigen huis en vooral bij eigen haard zouden voortzetten. Daarmee kwam een einde aan de watersportvakantie zonder sport en eveneens mijn klaagzang aangaande kamperen. Volgend jaar een zomerhuis met zwembad.

Het hele nautische avontuur heeft me wel weer aan het denken gezet over de vakantieregeling in Nederland. Er klopt niks van. Heel leuk dat we ons druk maken over de opbouw van vakantierechten tijdens ziekte, maar waar blijft de flexibele schoolvakantie? De ‘hardwerkende’ Nederlander, of Henk en Ingrid zo u wilt, heeft een vakantieprobleem indien er schoolgaande kinderen zijn. Eigenlijk twee problemen: ten eerste de vakantie is veel, maar dan ook veel te lang en ten tweede is hij verkeerd gepland. Flexibel maken die bende. Waarom moet er ieder jaar een rustpauze van zo goed als twee maanden worden ingelast voor onderwijzend personeel en haar leergierige slachtoffertjes? Om deze aaneengesloten periode te ondervangen is het noodzakelijk dat hardwerkende vaders de eerste drie weken vakantie nemen en parttime werkende moeders de laatste. Tussendoor nog een paar dagen met z’n allen gezellig verregenen tussen de andere Hollandse schoolvakantieslachtoffers op de camping.

Inmiddels is het iedereen duidelijk dat de echte zomermaanden qua weer niet juli en augustus, maar april mei en september zijn. Spreiden die hap. Het hele jaar door school en de vier weken schoolvakantie mogen flexibel worden opgenomen. Wat een voordelen! Geen hoogseizoen meer, geen komkommertijd meer, geen oneigenlijk ziekteverlof van ouders meer, wie gaat het voor ons regelen?

Maar goed, om nog even terug te komen op de vorige En-kwestie, een rectificatie is op zijn plaats. Kamperen is niet, ik herhaal niet gevaarlijk. Kamperen is nat.