Terug naar overzicht
12 februari 2012

En-kwestie: Gewicht op de dalski (februari 2011)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De vakantie staat weer voor de deur, want de vakantie staat altijd voor de deur. Het wettelijk verplichte aantal vakantiedagen aangevuld met CAO vakantieregelingen, adv-dagen, tijd voor tijd regelingen en tal van zorgverloven zorgt er voor dat we genoodzaakt zijn minimaal drie keer per jaar op vakantie te gaan. Nu de opbouw van vakantiedagen ook niet meer gestuit kan worden door langdurige ziekte, zal aan de Spaanse Costa en op de Oostenrijkse skipiste Hollands voortaan de voertaal zijn.

De vakantie kan helaas een (extra) nadelig aspect voor werkgevers hebben, met name waar het gaat om de wintersport. Menig Nederlander die met zijn polderbenen het gewicht op de verkeerde ski plaatst, ziet zijn vakantie voortijdig beëindigd. De werkgever start met loondoorbetaling bij ziekte.

Ik begrijp het niet. Jaarlijks worden enkele miljarden uitgegeven aan preventie op het terrein van ziekteverzuim. RI&E-tje hier, Arbocatalogusje daar, RSI training of programmaatje, leefstijltraining, cursus tillen, workshop omgaan met werkdruk, op een skippybal achter je verstelbare bureau, verzin het en het is er al. Het is aanpakken van een niet bestaand probleem, allemaal gewoon logisch nadenken en normaal aan het werk.

Ga nou eens preventie plegen waar het echt nodig is. Laat werknemers verplicht een uur in de week naar een indoor skibaan gaan. Kost wat maar dan heb je ook wat: fittere werknemers; dankbare werknemers en vooral goed op de wintersport voorbereide werknemers! De après ski vervangt het immer vervelende bedrijfsuitje.

Arbodiensten: contracteer alvast voldoende ski-leraren. Verzekeraars: gooi de huidige preventieve diensten en vergoedingen op verzuim en WIA verzekeringen maar in de prullenbak en contracteer sneeuwhallen.

Werknemers veel plezier alvast enne.. wel allemaal die helm op wanneer u de piste betreedt!