Terug naar overzicht
12 augustus 2011

En-kwestie: Flirten met hakken (augustus 2011)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Man-vrouw kwesties kan je in columns beter vermijden. Daar krijg je boze lezeressen van. Al tijden wil ik bijvoorbeeld een zeer heet hangijzer met u delen: het ‘meerijden’ dat vrouwen in het algemeen en echtgenotes in het bijzonder plachten te doen en de invloed ervan op de rijstijl van de mannelijke chauffeur. Ik begin er niet aan; met 5 licht ontvlambare vrouwelijke collega’s en een even fantastische als rancuneuze levenspartner is dat vragen om problemen. Soms lukt het echter niet om dit precaire onderwerp te vermijden. Vandaag is zo’n soms.

Ik las over het zeer boeiende onderzoek van jobtrack.nl aangaande ‘flirten op het werk’. Het blijkt dat de helft van ons flirt op het werk. De redenen zijn zowel begrijpelijk (omdat het werk leuker wordt) als verontrustend (om iets voor elkaar te krijgen bij de baas).
Flirten is geen enkel probleem als de helft van de helft van de werknemers die er lol aan heeft, het met de andere helft van de flirtfans doet. Hooguit krijgt de arbeidsproductiviteit zo nu en dan een wat minder arbeidsgericht accent. Flirten met onwillige slachtoffers is minder probleemloos en kan al snel leiden tot psychosociale arbeidsbelasting met langdurig verzuim als gevolg. Dat willen we niet.

Helaas blijkt dat ons, dankzij een volledige man-vrouw mismatch op flirtgebied, een verzuimtsunami te wachten staat. Mannen flirten op het werk namelijk liever dan vrouwen, veel liever. Bijna de helft van de mannen vindt dat flirten het werk leuker maakt, terwijl meer dan de helft van hun vrouwelijke collega’s flirten als onprofessioneel bestempelt. Dat moet dus wel leiden tot hoogoplopende conflicten bij kopieer- en koffieautomaat. De werkgever kan vervolgens de loondoorbetaling bij ziekte als een soort flirtfinanciering overmaken.

Psychosociale arbeidsbelasting maakt sinds enkele jaren deel uit van de Arbowetgeving. De risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) van een onderneming moet er aandacht aan besteden en, als er iets niet goed geregeld is, dit in het plan van aanpak als de donder gaan rechtzetten.
Ik heb over het risico van flirten alvast een nuttige wenk voor de branche- en sector-RI&E’s en wellicht een arbocatalogus.

Het briljante idee daarvoor ontstond toen ik vernam van een mooi initiatief in een Antwerpse discotheek. Daar is namelijk een automaat neergezet met makkelijke schoenen voor vrouwen. Indien een dame na een paar zwierige en/of genante rondjes op de dansvloer pijnlijke voeten heeft gekregen, kan ze haar uitdagende schoeisel met hoge hak verwisselen voor een paar uit de automaat getrokken, weinig opwindende ballerina’s.
Doe ieder bedrijf gewoon zo’n schoeiselautomaat op het damestoilet! In de RI&E, die inmiddels voor alle werknemers inzichtelijk moet zijn, komt een duidelijke uitleg. Een vrouwelijke collega met hoge hakken seint; ‘Vooruit, een beetje flirten maakt het werk leuker’. De werkneemster met makkelijke ballerina’s aan haar voeten seint daarentegen: ‘Ga aan je werk, man!’. Bij stemmingswisselingen volstaat een eenvoudig bezoek aan de automaat. Een duidelijke manier van communiceren dunkt me, bovendien in plaatjes, zodat iedere man het ook begrijpt!