Terug naar overzicht
12 oktober 2011

En-kwestie: De verrassende terugkeer van Pemba (oktober 2011)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Als ‘deskundige’ op het terrein van zorg & inkomen, ontkom je er niet altijd aan om ook iets zinnigs over eerstgenoemd onderwerp te zeggen. Dat valt sinds de komst van de basisverzekering niet mee. De basiszorgverzekering is toch voornamelijk een eenheidsworst die je, naar gelang je persoonlijke interesse collectief kunt afnemen bij ANWB, pingpongvereniging of werkgever. De goedkoopste polis wint meestal, dus goede advisering op dat vlak is bijna zonder uitzondering tegen dovemansoren gericht.

Daar komt gelukkig verandering in! Dit alles dankzij de roker, of beter gezegd, dankzij artsen die beweren dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking wil namelijk dat rokers meer premie gaan betalen dan niet rokers. We gaan naar premiedifferentiatie in de basisverzekering. Marktwerking hadden we al dus PEMBA is terug van weggeweest: Premiedifferentiatie en Marktwerking in Basiszorgverzekeringen! Dat zijn berichten.

Ik ben erg benieuwd naar de inhoud van het onwaarschijnlijk binnenkort volgende wetsvoorstel. Allereerst zal vastgesteld moeten worden wat de korting en opslagfactoren voor de premie zijn. Welk gedrag wordt beloond en welke gewoonte bestraft? Roken en drinken betekent in ieder geval betalen. Dat is logisch; je hele leven een beetje onder invloed doorbrengen en al die chagrijnige geheelonthouders laten opdraaien voor de kosten heeft geen pas. Vegetariërs krijgen natuurlijk korting, hufterige vleeseters krijgen op hun premie een vette worstopslag gepresenteerd. Het leidt daarnaast geen twijfel dat mannen een korting krijgen die wordt gefinancierd met de opslag die vrouwen zullen betalen. De statistieken van Ziektewet, WAO en WIA laten al jaren zien dat vrouwen vaker en langer ziek zijn. Dan zullen ze ook wel veel meer zorgkosten maken. Hup, betalen.

Voor wat betreft sporten ben ik er nog niet uit: die hardlopers zien er meestal wel fit uit, enkele wanstaltige, gênant geklede, onsmakelijk trillende uitzonderingen daargelaten, maar is darten bijvoorbeeld een sport? Hoeveel korting geef je een type Raymond van Barneveld? De grootste sport in Nederland is natuurlijk voetbal. Toegegeven, de meeste eredivisiespelers lijken me kerngezonde mensen die een korting op de premie zeker verdienen. Ik twijfel echter of zij van een dergelijke korting wakker zullen liggen. Dan de amateurvoetballer. In mijn gloriedagen als rechtshalf van Roda 9 heb ik zondags zelden het idee gehad gezond bezig te zijn. Het was toch voornamelijk zonder scheenbeschermers tackles uitwisselen met moddervette tegenstanders, in de rust snel een shagje leegzuigen en na afloop het verlies met liters bier wegspoelen. Volgens mij wordt dat niks met die sportkorting.

Met de koppeling arbeid en zorg komt het na deze wijziging wel helemaal goed. Waar met name zorgverzekeraars al jaren de goed verborgen synergetische win–winrelatie tussen zorgverzekering en collectieve inkomensverzekeringen proberen aan te tonen, kunnen we er na de premiedifferentiatie niet meer omheen. Gezond en veilig werk betekent een zeer voordelige collectieve zorgpolis van de baas. Kortom, als min of meer met roken gestopte, mannelijke, niet meer voetballende werknemer van Enkwest die bovendien het drankje uitstelt tot het weekend, zie ik de toekomst van de zorgpremie met vertrouwen tegemoet.

Ik zit alleen nog een beetje met de kwestie van AOW premie. Moet die voor rokers en stevige drinkers dan niet omlaag?