Terug naar overzicht
18 juni 2018

DGA: zelfstandige of niet?

Regelmatig krijgen wij bij Enkwest de vraag of de directeur grootaandeelhouder (DGA) werknemer is of een zelfstandige. Veel adviseurs zijn wel op de hoogte van de gevolgen want als de DGA een werknemer is dan zijn werknemersverzekeringen als WW, ZW en WIA op hem of haar van toepassing.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Regelmatig krijgen wij bij Enkwest de vraag of de directeur grootaandeelhouder (DGA) werknemer is of een zelfstandige. Veel adviseurs zijn wel op de hoogte van de gevolgen want als de DGA een werknemer is dan zijn werknemersverzekeringen als WW, ZW en WIA op hem of haar van toepassing.

Daar zit echter in de praktijk een eerste stap voor om te bepalen of iemand nu DGA is of niet. Want wie bepaalt dat nu eigenlijk of iemand wel of niet onder de werknemersverzekeringen valt? En kunnen UWV of de belastingdienst nog iets betekenen hierin? Of moet ik blind varen op de accountant die zich al gebogen heeft over het verzekeringsrecht van die DGA?  

Uiteraard is er in wettelijke regelingen het een en ander vastgelegd, waaronder de regeling aanwijzing DGA. Wist u overigens dat deze is aangepast per 1 januari 2016? Of, nog belangrijker, dat deze regeling een wijziging kan betekenen dat uw klant onder de nieuwe regeling van 2016 wel zelfstandige  is en niet meer onder de werknemersverzekeringen valt? Andersom kan natuurlijk ook. Gecompliceerde materie die ook nog afhankelijk is van de feitelijke situatie bij uw klant. Want wat nou als er sprake is van een meewerkende partner van de eigenaar? Of hoe zit het met kinderen die vanwege toekomstige bedrijfsopvolging alvast een deel van de aandelen in handen hebben gekregen?

U ziet in het bovenstaande dat het toch wel ingewikkeld is om in een fors aantal gevallen te bepalen welke rechten er nu zijn op sociale verzekeringen of niet. In onze expertsessie op donderdag 21 juni 2018 over de regeling aanwijzing DGA komen dit soort vragen maar nog belangrijker de antwoorden aan bod en kunt u uw vragen hierover kwijt bij Mr. Joris Weijers.

En als het dan eenmaal duidelijk is dat er een AOV moet worden gesloten moet uw klant hierover een advies krijgen. Ook dan wederom met vragen als: hoe hoog moet het verzekerd bedrag dan zijn en welke dekking moet ik kiezen in mijn advies? Bij een AOV advies moet de adviseur zich houden aan de regels voor het advies bij een impactvol product als een AOV. Dat doe je zeker niet meer op de achterkant van een bierviltje. Daar gaat tijd in zitten! Er moeten veel gegevens van de klant worden verzameld, een heldere analyse van de situatie worden gemaakt die uiteindelijk gaat leiden tot een evenzo helder advies. Kortom ook een AOV-advies is een gecompliceerde zaak.

Ook aanstaande donderdag, in het middagdeel, neemt Janthony Wielink u mee in de wereld van het AOV advies en de keuzes die daar te maken zijn.  Bent u geïnteresseerd? Er zijn nog een paar plaatsen vrij!

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of kijk hier.