Terug naar overzicht
23 januari 2012

De ZZP’er op weg geholpen (januari 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De zelfstandige zonder personeel moet koste wat kost worden geholpen. Twee derde (62% volgens onderzoek van EIM) van deze zzp'ers heeft namelijk het risico op inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid niet afgedekt volgens organisatie Wijzer in geldzaken. Verzekeren helpt de zelfstandige en ook de AOV-verzekeraars, die het resultaat van de AOV portefeuille al een aantal jaren onder druk zien staan.


Goed dus dat er een hulpmiddel is bedacht door Wijzer in geldzaken. Deze instantie, waarin onder andere het Verbond van verzekeraars, AFM, Adfiz en De Nederlandse Bank vertegenwoordigd zijn, heeft een checklist ontwikkeld. Deze checklist moet zzp'ers meer inzicht bieden in de financiële risico’s die de zelfstandigheid zonder personeel met zich meebrengt.


In de checklist worden naast arbeidsongeschiktheid ook de onderwerpen administratie, belastingen, rechtsvorm, verzekeringen en pensioen aangestipt. Over arbeidsongeschiktheid kan de zzp’er lezen dat er voor hem of haar niets is geregeld bij arbeidsongeschiktheid, maar dat bijverzekeren mogelijk is. Vervolgens is er de mogelijkheid om door te linken naar de site ‘verzekeren voor zelfstandigen.nl’ een initiatief van het Verbond, de FNV en het platform zelfstandig ondernemers, waar we u in december 2010 al over informeerden.
 

Als de zelfstandige dan tot verzekeren overgaat, dan kan hij samen met zijn verzekeringsadviseur bij Adfiz terecht voor het AOV classificatiesysteem. Als het nu niet lukt…