Terug naar overzicht
31 oktober 2011

De voorlichting aan WGA'ers' (oktober 2011)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Begin dit jaar verscheen de rapportage van de evaluatie inzake de werking van de WIA.
Zeer belangrijk in de prikkelende werking van WIA is dat verzekerden op de hoogte zijn van de regelingen. De prikkel om loonvormende activiteiten te ontplooien zit voor de werknemer met name in de fase na de loongerelateerde uitkering. Van de WGA uitkeringen die in 2009 werden uitgekeerd is 59% een loongerelateerde uitkering. Opmerkelijk is dat de WIA evaluatie laat zien dat 40% van deze uitkeringsgerechtigden er geen flauw idee van heeft dat hun loongerelateerde uitkering op een gegeven moment eindigt. Slechts een derde weet dat werken na de loongerelateerde uitkering financiële consequenties heeft. 27% heeft daar totaal geen weet van maar weet weer wel dat de loongerelateerde uitkering eindig is.


Men kan vaststellen dat door het ontbreken van deze WGA-kennis geen extra prikkel wordt geboden om (meer) aan het werk te gaan.
Er is veel materiaal, maar de mensen hebben behoefte aan schriftelijk materiaal in combinatie met een (vaste) contactpersoon voor persoonlijk contact. De meeste mensen hebben echter geen vast contactpersoon. De vraag is ook of dit in de toekomst gaat gebeuren. UWV moet bijna 300 miljoen bezuinigen, wat concreet betekent dat minimaal een kwart van de huidige UWV’ers zelf zal moeten re-integreren. De nadruk komt te liggen op digitale dienstverlening en eigen verantwoordelijkheid.


Nu heeft IWI heeft onderzoek gedaan naar het bereik en de effectiviteit van de voorlichting aan uitkeringsgerechtigden met een WGA-uitkering. Het onderzoek is uitgevoerd via een internetenquête onder ruim 1500 WGA-gerechtigden. Opmerkelijk is dat de uitkomst van dit onderzoek wat anders ligt dan de conclusies uit de WIA evaluatie:


Meer dan driekwart van de respondenten geeft aan de informatie van het UWV (schriftelijk of mondeling) over de systematiek van de WGA uit tenminste één van de tweede informatiebronnen helemaal of grotendeels te hebben begrepen. Nog eens 12% heeft één of beide bronnen naar eigen zeggen enigszins begrepen. Voor veruit de meeste uitkeringsgerechtigden is de verstrekte informatie dus duidelijk, al weet niet iedereen precies wat dit betekent voor de eigen situatie. De voorlichting door UWV speelt voor het vinden van werk een minder onderscheidende rol. IWI is dan ook van oordeel dat meer of betere voorlichting door UWV over de systematiek van de wet niet leidt tot betere werking van de WGA.
Het oordeel van IWI dat de voorlichting van UWV voldoende is wordt door minister Kamp onderschreven, maar anders dan IWI verwacht hij dat de effectiviteit van de voorlichting door het UWV wel verder verbeterd kan worden.