Terug naar overzicht
30 mei 2018

De (onduidelijkheden van de) 35-minner

Vorig jaar alweer was het dat Teun van de Keuken met zijn programma “De Monitor” een aantal uitzendingen heeft gemaakt over UWV.  Eén van die uitzendingen ging specifiek over de 35-minner.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vorig jaar alweer was het dat Teun van de Keuken met zijn programma “De Monitor” een aantal uitzendingen heeft gemaakt over UWV.  Eén van die uitzendingen ging specifiek over de 35-minner.

Jaarlijks worden tienduizenden mensen gekeurd voor de WIA door UWV en een substantieel deel van die gekeurden krijgt geen uitkering omdat het vastgestelde arbeidsongeschiktheidspercentage lager is dan 35%. Daarmee constateren we dat jaarlijks zo rond de 14.500 langdurig zieke werknemers geen recht hebben op een WIA uitkering maar 35-minner worden. Een bijzondere groep omdat het mensen zijn die wel gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn maar niet genoeg om een uitkering vanuit de WIA te krijgen.  Een groep die tussen wal en schip dreigt te vallen omdat ze volgens de regels toch op zoek moeten naar een baan. En dat valt in de praktijk vaak helemaal niet mee. 

Volgens de cijfers van UWV blijkt namelijk dat 43% van deze groep een baan heeft en participeert in werk. Andersom: 57% van deze (grote) groep heeft geen baan! Zij hebben een uitkering vanuit de WW of zijn alsnog aangewezen op  hun werkgever die hen in dienst houdt. En als dan ook nog een keer blijkt dat van die 57% meer dan de helft al vrij lang (meer dan 10 jaar) geen baan heeft is het vooruitzicht van deze groep niet echt goed te noemen.  Vaak is het UWV de aangewezen instantie om te ondersteunen bij re-integratie. Met een jobcoach van het UWV vanuit de WW dus weer aan het werk komen is hun motto. Maar voldoet deze dienstverlening wel?  Het gaat tenslotte wel om een werkloze, maar dan wel een bijzondere werkloze met een beperking. 

Er heerst bij werkgevers vaak grote terughoudendheid om een dergelijke werknemer aan te nemen. En dat is vaak onterecht.  Wellicht dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt daarbij enigszins gaat helpen. Een nieuwe werkgever wordt in het kader van het (opnieuw) uitvallen van deze medewerkers bij arbeidsongeschiktheid in veel gevallen gecompenseerd met de zogenaamde No-Risk polis.  Ook zijn er vanuit de overheid nog subsidiemogelijkheden voor deze groep.

Onduidelijkheden en risico’s voor werkgevers

Het gaat, zoals blijkt uit de cijfers, om een substantieel aantal werknemers.  Zij zijn een beetje arbeidsongeschikt maar vooral werkloos.  De ex-werkgever kan opgelucht ademhalen omdat deze groep geen directe verhoging van de arbeidsongeschiktheidspremies veroorzaakt. Maar toch zijn er in de praktijk nog een aantal zaken die voor onduidelijkheid zorgen. In welke gevallen loopt de ex-werkgever bijvoorbeeld wel risico? Moet een nieuwe werkgever deze werknemer aanmelden op zijn verzuimverzekering en WIA-verzekeringen? Wat als de 35-minner in dienst blijft en opnieuw ziek wordt? Veel vragen waar een inkomensadviseur zijn relaties bij kan helpen.

Speciaal voor dit thema heeft Enkwest een zeer nuttige opleiding beschikbaar . Bent u als casemanager, werkgever of inkomensadviseur nieuwsgierig naar de mogelijkheden en de risico’s van deze groep? Schrijf u dan in voor de expertsessie “Risico’s van de 35-minner”.

Meer informatie vindt u hier.