Terug naar overzicht
28 november 2011

De minister heeft haast (november 2011)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Minister Kamp van Sociale Zaken & Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over enkele voorstellen die hij graag voor 2012 wil hebben doorgevoerd. Zijn schrijven, getiteld: ‘spoedeisende zaken’ vraagt aandacht en voorspoedige behandeling voor onder andere:
1. Wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid
Het woonlandbeginsel houdt in dat de hoogte van de geëxporteerde uitkering wordt aangepast aan het kostenniveau van het land waar de betrokkene of het kind woont (als dat buiten de EU is). Dit voorstel is onderdeel van het regeerakkoord en beoogt per 1 juli 2012 het woonlandbeginsel in te voeren in de kinderbijslag, de Algemene nabestaandenwet en de WGA-vervolguitkering.
2. Verzamelwet SZW 2012
- premiekorting voor de sectorpremies: zoals u eerder in de Digi-kwest hebt kunnen lezen is de overheid van plan om premiekorting ook over de sectorpremies mogelijk te maken. Hiermee wordt het voor werkgever met een kleine loonsom aantrekkelijker om werknemers uit een uitkeringssituatie aan te nemen.
- schrappen van de verplichte jaarlijkse herbeoordeling in de eerste 5 jaar: Het schrappen van de verplichte jaarlijkse herbeoordeling in de eerste 5 jaar van personen die duurzaam arbeidsongeschiktheid zijn met nog een geringe kans op herstel, leidt tot een structurele verlaging van uitvoeringskosten van het UWV van € 2,5 miljoen. Dit schrappen is volgens Sociale Zaken mogelijk omdat er bij de jaarlijkse herkeuringen nagenoeg geen wijzigingen zijn.

Onderdeel van de verzamelwet SZW 2012 is ook de wijziging van aanvraagmoment WGA en ZW eigen risicodragerschap. Hier is echter geen haast meer mee geboden. Hoewel de WIA evaluatie reden was voor Sociale Zaken om toe te werken naar één uittreedmoment in het jaar in plaats van de huidige twee momenten, heeft staatsecretaris De Krom inmiddels aangegeven dat dit in 2012 nog niet zal wijzigen. Dit besluit neem De Krom naar aanleiding van een advies van de Stichting van de Arbeid.