Terug naar overzicht
03 oktober 2011

De bedrijfsarts deel II (oktober 2011)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In onze vorige Digi-kwest heeft u kunnen lezen over de knelpunten die bedrijfsartsen ondervinden bij de uitoefening van hun vak. Staatssecretaris De Krom heeft er ook goede nota van genomen en heeft een aantal acties uitgezet die de problematiek moeten aanpakken. De staatssecretaris vindt dat de positie van de bedrijfsarts niet primair onder de verantwoordelijkheid van de overheid valt en zet met name anderen aan het werk.

Om de bekendheid met bedrijfsartsen te vergroten voor werknemers, worden de beroepsgroep en sociale partners opgeroepen hier een oplossing voor te vinden. Zij worden daarnaast verzocht na te denken over verbetering van het melden van beroepsziekten en het werven en opleiden van bedrijfsartsen.

De problemen in verband met schendingen van het beroepsgeheim worden onder de aandacht gebracht van Boaborea, organisatie van bedrijfsartsen en KNMG, met het verzoek ze op te lossen.

Naar aanleiding van de constatering dat nog vaak de wettelijk vereiste arbocontracten niet worden afgesloten, meldt De Krom dat de Arbeidsinspectie een instrument ontwikkelt waarmee partijen kunnen checken of de contracten voldoen aan de wettelijke vereisten.

Een zeer positief punt is de aandacht die gegeven wordt aan de combinatie zorg en arbeid. Zo wordt overleg gepland met zorgverzekeraars om belemmeringen die bedrijfsartsen ondervinden bij het doorverwijzen van werknemers weg te nemen. Ook wordt er een zorgstandaard module arbeid ontwikkeld en wordt onderzocht of samenwerkingsrelaties tussen bedrijfsartsen en zorgaanbieders gestimuleerd kunnen worden. De samenwerking tussen bedrijfsartsen en verloskundigen is ook onderwerp van onderzoek. Doel daarvan is uiteindelijk stimulatie van goede begeleiding en advisering van aanstaande moeders in de werksituatie.