Terug naar overzicht
28 december 2011

CPB is niet enthousiast (december 2011)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Centraal Plan Bureau gevraagd de effecten op de werkgelegenheid en de houdbaarheid van de overheidsfinanciën van het ‘pensioenakkoord’ samen met het ‘vitaliteitspakket’ door te rekenen. We waren benieuwd wat het CPB over het vitaliteitspakket te melden had en hebben de volgende opmerkingen uit het rapport gehaald:

De effecten van het vitaliteitspakket zijn als volgt:


• de invoering van het pakket is ongeveer budgetneutraal. Wel is er grote onzekerheid over het gebruik van de verschillende regelingen, zoals het vitaliteitssparen en de mobiliteitsbonus;
• het effect op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën is nihil;
• de stijging van de participatie door het pakket is nihil tot gering positief. Het effect van onderdelen van het pakket, zoals afschaffing van de levensloopregeling en introductie van de werkbonus en de aanvullende werkbonus is nihil tot gering positief. De haalbaarheid en effectiviteit van de intersectorale scholing is twijfelachtig;
• het effect van de mobiliteitsmaatregelen op de productiviteit is moeilijk te bepalen. In het geval van hoge ontslagkosten kan het effect in geringe mate positief zijn.

Volgens het CPB zijn we blijkbaar niet met een nieuw wondermiddel voor arbeidsparticipatie opgescheept. Laten we het vooralsnog positief bekijken en vaststellen dat alle beetjes helpen.