Terug naar overzicht
25 januari 2011

Chronisch zieken vanzelfsprekend geweigerd door inkomensverzekeraars (jan 2011)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Kenniscentrum Welder heeft van 13 september tot 11 oktober 2010 een onderzoek gedaan naar de transparantie bij inkomensverzekeraars. Voor wat betreft het acceptatiebeleid worden de volgende, vanuit een meldactie verkregen cijfers gepubliceerd: 

  • Van de 143 deelnemers die mee hebben gedaan blijkt dat  een derde van hen is geweigerd voor een levens-, overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • Een groot resterend deel werd geaccepteerd onder beperkende bepalingen, veelal een hogere premie dan normaal.
  • De meerderheid van de aanvragers moest langer dan een maand wachten op het acceptatiebesluit van de verzekeraar, maar wachttijden van enkele maanden tot meer dan een half jaar komen ook voor.
De resultaten worden dan ook met het Verbond van Verzekeraars besproken in het Zelfreguleringoverleg Wet Op de Medische Keuringen.
 
Ophef over het onderzoek lijkt niet echt nodig. Er is immers op deze verzekeringen geen acceptatieplicht. De aanvrager van een dergelijk product doet er dan ook goed aan om alle mogelijkheden op een rij te zetten. Zo kan bij het beëindigen van een dienstverband een collectieve regeling wellicht individueel worden voortgezet. De startende zelfstandige heeft mogelijk baat bij de vrijwillige voortzetting van de werknemersverzekeringen. Verder is onze ervaring dat vertraging in een medisch acceptatieproces niet altijd bij de verzekeraar ligt; de dokter heeft het ook vaak druk. Het onderzoek is in ieder geval een mooi reclamestuk voor de assurantieadviseur. Alle knelpunten die worden genoemd kan deze aanpakken of stroomlijnen, al dan niet tegen een transparante beloning.
 
N.B. Het AOV vangnet staat tot 1 februari open voor zelfstandigen die op of na 1 februari 2009 hun onderneming zijn begonnen.. U hebt dus nog een paar dagen om uw relaties die moeilijk te verzekeren zijn een alternatief te bieden!