Terug naar overzicht
18 juni 2018

AOV voor zware beroepen

De Amersfoortse heeft een nieuwe AOV ge-introduceerd die bedoeld is voor zelfstandig ondernemers met een zwaar beroep. Voor deze doelgroep is een reguliere AOV niet altijd een haalbare of passende oplossing. Dat ligt enerzijds aan het tarief dat past bij het verhoogde risico van zware beroepswerkzaamheden. Daarnaast is de eindleeftijd op een reguliere AOV veelal beperkt op maximaal 60 jaar wanneer er sprake is van (zware) fysieke werkzaamheden. De Langer mee AOV biedt een alternatief.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Wat de potentiele doelgroep en inkomensadviseurs zal aanspreken is dat voor de verzekering een eindleeftijd van maximaal 67 jaar en 3 maanden gekozen kan worden. De keuze in eigenrisicotermijn is wel beperkt: 60 of 90 dagen. Verder is de tweedeling in uitkering opmerkelijk. De gebruikelijke onderverdeling in een A- en B-rubriek is losgelaten. De verzekering kent een dekking voor beroepsarbeidsongeschiktheid met een uitkeringsduur van maximaal vijf jaar. Daarnaast kent de verzekering een langlopende uitkering die verstrekt wordt als de verzekerde vanwege arbeidsongeschiktheid niet in staat is om met algemeen geaccepteerde arbeid het minimumloon te verdienen. De Langer mee AOV is zoals aangegeven bedoeld voor zelfstandigen met een zwaar beroep. Wat een zwaar beroep is kunnen we uit het aanvraagformulier opmaken; beroepen die worden ingedeeld in klasse 3 en hoger. De verzekeraar geeft op haar site ook een overzicht van de doelgroep.

Niet alleen de uitkeringsstructuur is opmerkelijk. Ook de dienstverlening verschilt van de tot nu toe bekende preventieve ondersteuning van verzekeraars. Het uitgangspunt is positief: de verzekerde wordt frequent bezocht door een arbeidsdeskundige die adviseert over duurzame inzetbaarheid. Keerzijde is dat een verzekerde niet altijd zal zitten te wachten op de verplichte risico-onderzoeken vanuit de verzekeraar. Een groter risico is dat de verzekerde het niet eens is met de adviezen van de arbeidsdeskundige en zich dan mogelijk niet inzet op zijn duurzame inzetbaarheid volgens de mening van de verzekeraar. 

De voorwaarden van de Langer mee AOV zijn door Enkwest geanalyseerd en maken onderdeel uit van onze uitgebreide AOV-productkaart. Stefanie vertelt u er graag meer over.

Tip: op zoek naar een objectieve en inhoudelijke analyse van de beschikbare AOV-producten op 9 onderscheidende criteria? Kijk dan eens bij onze samenwerkingspartners van Poliskraker.