Terug naar overzicht
04 mei 2018

Aanpak uitzenddiscriminatie

‘Het is aan elke persoon in onze maatschappij om op te komen tegen discriminatie. Wanneer we gezamenlijk de handen ineenslaan en acties, groot en klein, ondernemen om alle mensen gelijke kansen te geven, dan streven we samen een diverse en inclusieve samenleving na waar plek is en mogelijkheden zijn voor iedereen’.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

‘Het is aan elke persoon in onze maatschappij om op te komen tegen discriminatie. Wanneer we gezamenlijk de handen ineenslaan en acties, groot en klein, ondernemen om alle mensen gelijke kansen te geven, dan streven we samen een diverse en inclusieve samenleving na waar plek is en mogelijkheden zijn voor iedereen’. U las zojuist de mening van staatssecretaris van Ark en het zal hoogstwaarschijnlijk ook uw mening zijn. De aanleiding voor haar woorden zijn gelegen in een aanpak van arbeidsdiscriminatie die is gepresenteerd door uitzendverenigingen ABU en NBBU. Die aanpak was gewenst naar aanleiding van een uitzending van tv-programma RADAR.

Arbeidsdiscriminatie kent vele verschijningsvormen. Werknemers kunnen anders behandeld worden op basis van leeftijd, geloof, sekse, handicap en etniciteit. Bij het aannemen van personeel kan discriminatie lastiger worden aangetoond dan bij het inlenen van een werknemer via een uitzendorganisatie. Als er bij die laatste vorm van arbeidsinschakeling sprake is van discriminatie, dan zal de inlener immers een specifiek verzoek bij de intercedent van de uitzendorganisatie hebben ingediend. Dat dergelijke verzoeken voorkomen bleek bijvoorbeeld uit een in 2016 door Panteia gepubliceerd onderzoek onder NBBU-uitzendbureaus.

Het Panteia-onderzoek[1] liet zien dat van alle discriminatoire verzoeken, de verzoeken naar een bepaalde leeftijd en/of geslacht het vaakst voorkomen (79% respectievelijk 59%). Daarna volgen verzoeken naar een bepaalde etniciteit (33%) of geloof (10%). Uit het onderzoek bleek dat verzoeken om een kandidaat met een bepaalde etniciteit veel minder vaak gehonoreerd werden dan andere specifieke verzoeken. De reden hiervoor zou kunnen liggen in het feit dat verzoeken om een bepaalde leeftijd of sekse logisch kunnen zijn, bijvoorbeeld een vraag naar jongeren om het vergrijzende team te verjongen of naar vrouwelijke werknemers bij een team met veel mannen. Verder kan het bijvoorbeeld gaan om fysiek zware werkzaamheden waarbij de intercedent zich kan voorstellen dat deze meer geschikt zijn voor een jongeman dan een oudere vrouw. Als laatste kunnen we natuurlijk de werkgever noemen die juist om een werknemer vraagt die een achterstand heeft op de arbeidsmarkt om sociale redenen, of omdat de subsidieregelingen aantrekkelijk zijn.

In de hierboven aangehaalde uitzending van Radar van 29 januari jl. werden 78 uitzendvestigingen geconfronteerd met een discriminatoir verzoek, namelijk liever geen Turkse, Marokkaanse of Surinaamse kandidaten voor openstaande vacatures. Bijna de helft van de benaderde uitzendvestigingen werkte aan zo’n verzoek mee. Uitzendorganisaties ABU en NBBU willen nu, naast de al eerder ingezette training en scholing van intercedenten over dit onderwerp, nog extra maatregelen treffen. Deze bestaan onder andere uit nog meer en vernieuwde training voor intercedenten, een extra lidmaatschapseis waarbij de uitzendonderneming verplicht is aan te tonen dat zij een actief antidiscriminatiebeleid voert en het inzetten van ‘mystery calls’ om de naleving te onderzoeken.

Het is natuurlijk goed dat deze maatregelen worden getroffen. Wat echter niet uit het oog verloren moet worden, is dat de intercedent door een opdrachtgever in de positie wordt geplaatst om een discriminatoir verzoek in behandeling te nemen. Niet iedere intercedent zal hierop vanuit een positie van gelijkwaardigheid vrijelijk kunnen reageren. We hopen daarom van harte dat staatsecretaris van Ark, die gaat onderzoeken of de handhaving van de Inspectie SZW met betrekking tot discriminatie bij werving en selectie kan worden versterkt, daar minstens net zoveel aandacht bij zal hebben voor de rol van de inleners.

 

[1] Onderzoek naar de aard en omvang van discriminatie in de uitzendbranche, Panteia 2016