Terug naar overzicht
15 juli 2010

De WW moet leeg (Juli 2010)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Positieve economiedeskundige praten van een voorzichtig herstel van de markt. Dat betekent dat er meer werkgelegenheid komt en dat de werkloosheid aangepakt kan worden. Het UWV heeft daar sinds 1 juli 2009 extra gereedschap voor gekregen. Een werkloze die 52 weken een uitkering heeft ontvangen mag vanaf die datum verplicht worden ook op banen onder zijn niveau te solliciteren. Tot nu toe is van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt in verband met de recessie.

Dat de mogelijkheid niet wordt gebruikt, betekent volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet dat de wet zinloos is. "Het is een stok achter de deur die van pas kan komen nu de arbeidsmarkt weer aantrekt", zegt een woordvoerder in Het Nederlands Dagblad.

Omdat nu de grootste economische neergang voorbij lijkt wil het UWV zich meer richten op mensen die langdurig werkloos zijn. Is er werk gevonden dan wordt 70% van het inkomen gekort op de WW uitkering. Een werknemer die 52 weken een WW uitkering heeft ontvangen wordt dus op min of meer dezelfde wijze behandeld als een WGA gerechtigde.

Maar hoe zit het dan met de re-integratieaandacht voor deze WGA gerechtigden? De betalers van de WGA boete zijn benieuwd...